„Malá vodní elektrárna umístěná na přítoku surové vody z nádrže minulý rok vyrobila 594 megawatthodin elektřiny. K zajištění provozuschopnosti našeho areálu jí přitom bylo zapotřebí ani ne poloviční množství,“ konstatuje Dalibor. Jenž dělá s kolegou Borisem strojníka, dispečera a údržbáře ve druhé největší úpravně pro pitnou vodu v Beskydech.

Severomoravské vodovody a kanalizace (SMVaK) Ostrava ji mají ve Vyšních Lhotách od první půlky šedesátých let minulého století.

Josef Vylášek z Těchova na Blanensku zpracoval rodokmen svých předků až do roku 1560. Těchovský kronikář je stále aktivní. Fotografuje a natáčí dění v obci i okolí. Vydal několik publikací.
Vlastní rodokmen zpracoval do roku 1560. Nadchlo mě to, říká kronikář

Hotova je dříve, než přehrada Morávka, dodávající ji „gravitačním“ způsobem vodu. „Tímto médiem poháněná elektrárna zde funguje od roku 2008 a co z její produkce nespotřebujeme, jde do odběrné sítě,“ popisuje Dalibor.

Efektivní provoz podle něj zajišťuje stálý průtok i dostatečný spád vody. Na mohutném vstupním potrubí do vodní elektrárny je šipka nahoru, na výstupním dolů. A mezi nimi soustava turbín o výkonu 86, 113 a 127 kilowattů. „Zejména kontrolujeme a měníme filtry,“ uvádí Dalibor k pracovní náplni. Výroba elektřiny je tak, jako celá úpravna, automatizovaná.

Ekologická produkce energie 

Voda, která po „proměně“ na pitnou teče z kohoutků dvaceti měst a obcí Frýdeckomístecka, Třinecka, Českotěšínska či Karvinska a využívá ji i pivovar Radegast v Nošovicích, tak nejdříve slouží pro ekologickou produkci energie. „Malých elektráren má naše firma v regionu ještě šest. Jsou na přivaděčích s vhodnými parametry,“ líčí technik SMVaK z Vyšních Lhot.

Dva kurzy zimní jízdy si mohli vyzkoušet účastníci na vyškovském letišti.
OBRAZEM: Adrenalin na vyškovském letišti. Řidiči zkoušeli limity svých aut

Místní úpravna, jak podotýká, zaslouží pozornosti nejen z hlediska vodárenství či energetiky. Je podle projektů z 50. let a spíše, nežli komunistický budovatelský styl, jde cítit duchem školy předválečné architektury. Uvnitř připomíná lázně, včetně prosklené kupole, kde „pramení“ voda tekoucí přivaděčem z nádrže několik kilometrů nad ní. O její čistotě pak svědčí i akvárium se pstruhy…