Majitel firmy František Bernold
Podnikatel z Ostravy si potrpí na kvalitu. Odkoupil školu a učně vychovává sám

Pildova hrouda do každé domácnosti.
Hrouda do domácnosti. Jan Pileček tvoří keramiku inspirovanou plastovým nádobím

Ti, kdo už se s názvem Zavěšené kafe setkali jinde, tuší, že stánek má navíc bohulibé poslání. Že tu mohou koupit kávu nejenom sobě, ale i někomu jinému, kdo si ji jen tak jednoduše koupit nemůže.

Dávná tradice 

Pojem Zavěšené kafe má totiž své kořeny v historii. Tradice zavěšené kafe vznikla po druhé světové válce pravděpodobně v Neapoli. Místní lidé tak vyjadřovali poděkování a solidaritu s válečnými veterány, kteří často trpěli nouzí a na návštěvu kavárny. Lidé jim kávu koupili, kavárna tyto kávy zavěšovala a veteráni si je mohli vyzvednout. Dnes je zavěšené kafe především symbolem solidarity a tradice se rozšířila do celého světa.

Petra Filáková a Dan Cabák ze slavičínské firmy Nallu.cz.
Nejdřív prozkoumali tisíce chodidel. Teď vyrábí sandály na míru

„Ta myšlenka se mi líbila,“ říká Lucie Besedová, bývalá učitelka mateřské školy a vychovatelka v družině. „Stejný název podniku jsem si vybrala kvůli tomu, že chci šířit radost a dělat něco dobrého pro lidi. Já však nechci dAROVAT kávu komukoliv, ale určité skupině lidí, kterým v současnosti není nijak lehko. Až to hygienická opatření dovolí, tak nejprve daruji lidmi zakoupenou kávu seniorům v domech s pečovatelskou službou, v dalších vlnách například hasičům, policistům, zdravotníkům, prostě lidem v záchranných složkách.“

Teď to funguje tak, že zákazník zaplatí prázdný kelímek a zespodu na něj může příjemcům kávy napsat vzkaz. Až přijde ten správný čas, paní Lucie nastřádané kelímky odveze vybrané skupině lidí, udělá jim do nich kávu a k tomu přidá dezert vlastní výroby. Po vypití kávy pak obdarované potěší vzkaz na kelímku.

Kelímky rychle přibývají 

„Ty vzkazy jsou úžasné,“ říká dojatě Lucie Besedová. „Na shledanou v lepších časech; Buďte fit! Hezký den a pod tím namalovaná kytička; Na lepší zítřky; Pro radost; Pro pohodu v duši,“ to jsou jen některé z nich.

Stádo z kozí farmy Sedlákových na pastvě.
Kozí farma v Šošůvce: Snažíme se, aby výdělek zůstával v regionu

Zejména v těchto dnech je Hrudkov častou trasou procházek a výšlapů lidí z Vyššího Brodu i Rožmberka nad Vltavou, takže prázdné kelímky se vzkazy přibývají. Jedním z těch, kdo šel právě kolem a zavěšené kafe zakoupil, byl Ivan z Vyššího Brodu. „Já vzkaz nepřipsal, jenom své jméno,“ řekl. „Nápad s kelímky je výborná věc a tady není zavěšené kafe určené jenom pro tuláky. Jednou, už před delší dobou, jsem kávu koupil jednomu chlapíkovi. Pozval jsem ho na kávu přímo tady.“