„Je to fajn, člověk má větší výběr. Může zároveň konečně na potraviny sahat a otestovat, jak jsou čerstvé. Navíc je nakupování rychlejší,“ podotkla návštěvnice trhů Petra Slavíková.

Doposud trhovci mohli mít pouze dva stoly. Jeden se zbožím, jeden na placení. „Toto omezení jsme zavedli, abychom zajistili dvoumetrové rozestupy mezi stoly a prostor pro tvořící se fronty. Značně však omezilo nabídku zboží, protože někteří prodejci běžně využívají tři a více pultů,“ uvedla mluvčí Brna-Středu Kateřina Dobešová.

Hrdinou v osmi letech.  Malý Adam zachraňoval životy po autonehodě.
Malý velký hrdina. Osmiletý Adam po vážné autonehodě zachránil dva životy

I když trhy na Zelňáku fungují jako dřív, koronavirová krize je stále ovlivňuje. „Lidé méně utrácí. Nakupují spíš jen to, co potřebují. Také jsme museli zdražit. Jahody, papriky a hlavně meruňky šly nahoru,“ vylíčila trhovkyně Šárka Dokoupilová.

Za zvýšené ceny může především nedostatek zahraničních pracovníků. „Naplno se ukazuje, jak je ovocnářství v České republice závislé na zahraničních pracovnících, třeba z Ukrajiny nebo severní Afriky. Kvůli koronaviru a jen z části otevřeným hranicím se letos těchto pracovníků nedostává. Musí se zapojit domácí obyvatelstvo. To zpravidla požaduje vyšší plat, což se pak promítne do ceny výrobku,“ popsal ekonom Lukáš Kovanda.

Poslední sezony chytal znojemský rodák Ondřej Kacetl za Pardubice.
Boj o místo v brankovišti. Brněnskou Kometu posílil Kacetl

Meruňky na Zelném trhu Brňané seženou za 120 až 160 korun za kilogram. Ceny rajčat a paprik se pohybují kolem osmdesáti korun za kilo. Za stejné množství třešní zákazníci zaplatí dokonce čtyři sta korun. „Cen je škoda. Nejsem Rockefeller, abych si mohla dovolit meruňky,“ kroutila hlavou Slavíková.

Na prodej na Zelném trhu má uzavřenu prodejní smlouvu třicet zemědělců s vlastní produkcí a patnáct obchodníků, kteří prodávají nakoupené ovoce a zeleninu. Aktuálně jsou na trhu k dostání třeba české jahody, třešně, ředkvičky, kedlubny, saláty nebo hrášek.