Už za pár týdnů uběhnou dva roky od zápasu ČFL mezi Litoměřickem a Slavojem Vyšehrad. Hosté si v listopadu 2018 odvezli hubenou výhru 1:0, nemalou měrou se na ní ale podíleli i sudí. Vyšehrad, v němž byl čerstvým sportovním ředitelem Roman Rogoz, nakonec postoupil do 2. ligy. Nyní jsou ale zápasy ČFL i Rogoz předmětem vyšetřování dalšího korupčního skandálu v českém fotbale.

V něm je, mimo jiných, obviněný také člen komise rozhodčích OFS Litoměřicko a aktivní sudí Petr Klupák. Ten řídil mimochodem jaho hlavní arbitr i první jarní duel Vyšehradu ve zmíněné sezóně ČFL. Pražský celek ztrácel na vedoucí Zápy 11 bodů, nakonec ale udolal Domažlice 1:0 a načal jízdu, na jejímž konci slavil se čtyřbodovým náskokem postup do 2. ligy.

Zářez Litoměřicka

Už na podzim si ale „sílu“ Vyšehradu, zejména tu zákulisní, vyzkoušelo FK Litoměřicko. To doma prohrálo v rámci 14. kola 0:1 po brance z dvoumetrového ofsajdu, sporných momentů ale bylo v utkání víc. Nepísknutá penalta po jasném faulu na Vernera či výrazně zkrácené nastavení. Ačkoliv se v posledních pěti minutách spíše nehrálo než hrálo, a v 90. minutě zabralo téměř minutu střídání hostujícího Hradeckého za Drobílka, sudí Makovička ukončil nastavený čas po 30 vteřinách, paradoxně právě v době, kdy Vyšehrad ztratil míč a Litoměřicko mohlo podniknout závěrečný útok.

Fotbalový zápas FK Litoměřicko a Vyšehrad, ČFL 2018/2019
Zářez Litoměřic! Kam spěje český fotbal?

„Skončila komedie 14. kola České fotbalové ligy, v hlavní roli sudí Makovička,“ oznámil litoměřický hlasatel po utkání. „Doneslo se ke mně, že díky záznamu z videa dostanou rozhodčí nějaké tresty, to je podle mě ale jen takový výkřik, aby se to dál moc neřešilo,“ soudil tehdy manažer FK Litoměřicka Pavel Šimkovský.

„Myslím, že nejsme první celek, který doplatil na zápas s mužstvem pana Rogoze, nebudeme ale dělat zbytečný humbuk. Je ale pravdou, že si v podstatě stejně není kde stěžovat a ČFL je na podobné kauzy a aféry asi nejhorší tuzemskou soutěží,“ předpověděl už tehdy možné nekalé praktiky, proti nimž se bouřili například fotbalisté Živanic, kteří si v otevřeném dopise rovněž stěžovali na výrazné chyby sudích.

„Štvalo mě, že tehdy za áčko nekopali místní kluci, takže jsem sledoval spíše B tým,“ řekl současný předseda FK Litoměřicko Robert Mühlfait. Šimkovský už totiž po „krachu“ bývalého oddílu před rokem a půl nechce mít s fotbalem nic společného. „Nezlobte se, ale ta situace tenkrát mě dost znechutila. Byl jsem kvůli tomu vypovídat i na policii, takže na žádné dotazy týkající se fotbalu vám neodpovím,“ omluvil se Deníku. „Ten zápas si pamatuji. Bylo to hodně divné utkání,“ vybavil si také současný šéf Štětí Milan Plíšek.

Zda ale sudí tenkrát ovlivnili utkání vědomě musí odhalit až policie. I přes její snahu je ale možné, že pravdu se fanoušci nikdy nedoví.

Na záznam utkání se můžete podívat na stránce tvcom.cz