Naděje umírá poslední, i poslední jiskřička už ale definitivně zhasla. Ústečtí fotbalisté si baráž o nejvyšší soutěž, která měla dlouho reálné obrysy, v letošní sezóně nezahrají. Jihlavě totiž doma podlehli 2:3. "Jsem zklamaný, protože do zápasu jsme vstoupili dobře a myslím, že do první obrovské chyby jsme byli lepší. Hráli jsme to, co jsme chtěli hrát, ale bohužel fotbal rozhodují detaily a chyby, a my jsme je dnes udělali a Jihlava je potrestala," hodnotil trenér Ústí Aleš Křeček.

Ten před zápasem přebral cenu pro trenéra měsíce, pak ale musel polykat hořké pilulky. Nejprve neuspěl ve sprinterském souboji se dvěma stopery útočník Matějka. Vzápětí však tentýž hráč promáchl před zcela odkrytou brankou stoprocentní loženku, a nedáš-dostaneš zafungovalo prakticky okamžitě. Zkušený stoper Pimpara, jenž navíc při absenci kapitána Peterky navlékl pásku, dal do malé domů příliš málo razance, míč sebral Zoubele, bezmocnému Tvrdoňovi udělal kličku a otevřel skóre.

DIVOČINA. V Rumburku padlo deset branek, domácí fotbalisté (v červeném) brali jen bod.
FOTO: Ohlédnutí za divočinou Rumburk-Mojžíř

"Bohužel nás ta hrubka úplně srazila, přestali jsme hrát naší hru a soupeř nás začal přehrávat," pokrčil rameny ústecký trenér, jenž vzápětí mohl nevěřícně zírat znovu. Zoubele si totiž našel na hranici malého vápna vysoký centr, udržel na zádech obránce a zblízka skóroval podruhé. "Dostali jsme od něj tři góly. Dva už nám dal u nich. Připravovali jsme se na něj, říkal jsem hráčům, že mu nesmíme dát ani centimetr prostoru, a on si v šestnáctce zpracuje míč na prsa a z druhého doteku nám dá druhý gól," kroutil Křeček hlavou.

Ústecký rodák ve službách Jihlavy přidal do půle ještě třetí trefu, když po sprintu zleva propálil přízemní střelou Tvrdoně, a nasměroval svůj tým za pojištěním druhého místa.

Cyklozávod Milada 2019.
FOTO: Ohlednutí za Cyklozávodem Milada

"Přiznám se, že jsem chtěl být v klidu, ale nevydržel jsem to. Nakonec nějaká ostřejší slova padla," prozradil po utkání domácí kouč, co se dělo o poločase v kabině. Arma, posílená hned dvěma poločasovými střídáními, se sice snažila střelami z dálky o korekci výsledku, dočkala se ale příliš pozdě. Nejprve se ocitl zcela sám před golmanem Matějka, jenž vykřesal jiskřičku naděje, to už ale běžela 84. minuta. Domácí to však i přesto nezabalili, po závěru ve vápně hlavičkoval Brak, jehož jeden z obránců zasáhl do obličeje kopačkou a sudí ukázal na penaltový puntík.

Pokutový kop proměnil suverénně Dominik Šup a rázem bylo domácích plné hřiště, zatímco hosté se zoufale bránili. Po vyrovnání nejprve sahal opět Matějka po přihrávce Dramého, jenže zamířil vedle, právě francouzský křídelník měl v nastaveném čase obrovskou příležitost, jenže místo střely si míč složitě zpracovával a obrana nakonec jeho pokus zablokovala. "S výkonem Dramého jsem spokojen, vrátil se po těžkém zranění. Škoda, že to nekorunoval gólem," mrzelo Křečka.

"Ve druhém poločase viděli diváci alespoň nějaké drama a vzepětí, protože jsme jsme si řekli, že se doma nechceme loučit debaklem a pokusíme se o nemožné. Mrzí mě, že jsme na jaře diváky nepotěšili tolik, jako na podzim, protože na jaře jsme doma třikrát prohráli," litoval dále šéf domácí lavičky.

Tým má perspektivu, musí ale přidat

"Asi ještě nemáme na to, abychom zvládali zápasy se zkušenějšími týmy, které mají hráče se zkušenostmi z ligy. Klíčovým zápasem jara byl podle mě Varnsdorf, který jsme zkrátka doma neporazili," musel Křeček uznat, ačkoliv výkony jeho týmu byly oproti loňskému boji o záchranu jistě příjemným překvapením. "Stále ale budujeme tým, měli jsme hlad se o baráž poprat, byli jsme ve hře až do konce," pravil potěšeně s tím, že takovou jízdu asi před sezónou nikdo nepředpokládal.

"Věřím, že když tento tým zůstane pohromadě a ve všem přidáme, bude příští rok ještě lepší. Vždy je ale těžké na úspěchy navázat. To, že jsme teď skončili pátí neznamená, že příští rok budeme automaticky hrát baráž, tak to ve fotbale nefunguje," upozornil.

Aleš Křeček, trenér fotbalistů Ústí nad Labem
Křeček: „I kdyby už nešlo o baráž, stále nemáme splněný náš cíl pro jaro"

V posledním kole čeká Armu výjezd do Sokolova, i přesto, že baráž už je fuč a tým už ani nesplní vytyčený cíl padesáti bodů, o žádný odpočinkový duel se jednat nebude. "Do Sokolova určitě nechceme jet na výlet, je rozdíl skončit pátý nebo sedmý. Chci tam vyhrát, abychom udrželi páté místo," uzavřel bojovně Křeček.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, 29. KOLO:

FK Ústí nad Labem - FC Vysočina Jihlava 2:3 (0:3)

Branky: 84. Matějka, 87. Šup (pen.) – 21. Zoubele, 29. Zoubele, 41. Zoubele
Rozhodčí: Cihlář - Hrabovský, Kožár. ŽK: 67. Chlumecký, 86. Tijani, 90+3. Preisler. Diváci: 576

FK Ústí nad Labem: Tvrdoň – Strada, Brak, Pimpara (C), Šimeček – Valenta, M. Bílek – Krátký (60. Drame), D. Richter (46. Šup), D. Procházka (46. Prošek) – Matějka

FC Vysočina Jihlava: Vejmola – Tlustý, Tijani, Chlumecký, F. Novotný – Petr, Šulc, Vaculík (C), Javůrek (70. Preisler) – Zoubele (80. M. Pavlík), Jiří Klíma (75. Jawo)