Jaké jsou vaše dojmy z takového tréninku?
Já jsem si to nazval sterilním tréninkem. Chyběly tam nějaké emoce, když není hra, soutěžení a další běžné prvky, je to hodně zvláštní. Jinak to ale splnilo účel. Konečně jsme byli zase na hřišti a v rámci možností po hromadě, viděli jsme se s hráči, bylo to fajn.

Na programu bylo vedení míče, přihrávky, budou i další jednotky takto rutinní?
Ne, chceme to koncipovat tak, aby to bylo různorodé a hlavně více zábavné. Už v nejbližších dnech se chystáme ke střeleckým soutěžím, určitě to nebude monotónní.

Vy jste si během tréninku střihl sérii padesáti kliků. To byla nějaká sázka?
Ne, spíše mě nebavilo jen tak postávat (úsměv). Celkově jsem se ale během té karantény rozhodl, že budu dělat pět set kliků denně.

Takže jste zvládl deset sérií?
Během tréninků s hráči jich bylo jen sto. Víc jsem nestihl kvůli pracovnímu vytížení (smích).

První trénink fotbalistů Army v Ústí nad Labem od vypuknutí koronaviru. Hráči museli dodržovat odstupy, jakýkoliv fyzický kontakt byl zakázán.
FOTO: Striktní pravidla, důsledná hygiena: Fotbalisté Ústí se vrátili na hřiště

Hráči trénovali po čtyřech skupinkách, byly všechny tréninky stejné?
Ano, byl to první den, takže se nic neměnilo. Už ve středu to ale bude trochu odlišné, od čtvrtka zvažujeme, že bychom trénovali podle postů tak, abychom se mohli zaměřovat na specifické věci.

Podle čeho to bylo rozdělené nyní?
Snažili jsme se, aby mohli přicestovat spolu kluci z Prahy, pak Tepličáci, Ústečáci a zvlášť byli brankáři a také mladíci a hráči z hostování.

Hygienická opatření byla hodně přísná, že?
Ano, to byla. Hráči dostali tréninkové věci, o které se teď budou starat a budou jezdit převlečení na trénink i z tréninku. Jinak jsme po každé skupině dezinfikovali míče, hráče jsme nabádali, aby zbytečně nesahali na kužele, tyče, panáky a další tréninkové pomůcky. Ty jsme po posledním tréninku rovněž dezinfikovali.

Vy jste měl na úvod každé tréninkové jednotky k hráčům proslov. Čeho se týkal?
Dvou věcí. Zaprvé to bylo samozřejmě poučení o hygieně, ale nejen v rámci tréninku. Říkal jsem, že musí být zodpovědní a důslední i mimo fotbal, protože by mohl být průšvih, kdyby se někdo někde zbytečně nakazil. Zhatilo by to všechno, o co se tu teď snažíme.

A ta druhá věc?
Snažil jsem se hráčům vysvětlit, že současnou situaci můžeme využít v náš prospěch. Otočit ten pohled tak, že to není negativní situace, ale že můžeme nacvičit věci, na které není v normálním průběhu sezóny čas. Čeká nás pět nebo sedm týdnů přípravy, záleží, kdy se začne hrát, takže si v některých věcech můžeme udělat před soupeři náskok.

Obvykle býváte na stadionu třeba dvě hodiny během tréninku, a pak jedete domů. Bylo to dnes náročnější?
Přiznám se, že jsem byl oproti běžnému režimu daleko víc unaven. Na stadionu jsem byl od sedmi hodin od rána, poslední trénink končil kolem půl čtvrté.