Přitom ve fotbale dokázal i lepší věci. V první lize ještě federální zvládl na osmdesát zápasů v dresu Dukly, Plzně, Příbram a především Českých Budějovic.

„Vybavuju si ho jako bojovného a rychlého krajního beka, který v žádném souboji neuhnul. Měl ale smůlu, dostat se do sestavy pro něj totiž nebylo snadné,“ vzpomíná trenér Jindřich Dejmal, který zažil Káníka jako asistent u budějovického áčka.

Jozef Chovanec
Chovanec po vyhazovu napsal dopis: Ranilo mě, že rozhodčí teď řeší policie

Podobně ho popíší i další, byl to bojovník na hřišti. Po kariéře se však stal šedou eminencí fotbalu. Svůj vliv uplatňoval z pozice šéfa klubu ze Strakonic a upozorňoval na něj už majitel Sparty Daniel Křetínský, když v roce 2012 vystoupil s obžalobou českého fotbalu.

Tehdy se Káník ještě vykroutil, ostatně Křetínský neprojevil přílišný tah na branku.

Procesní chyba 

Jeho prvním óbr problémem byla účast v sázkařském případu otevřeném v roce 2013. V něm se angažoval čile, řídil ovlivňování duelů ve druhé lize, ale i dorostenecké. Třeba v utkání Hradec vs. Ostrava díky jeho tlaku padlo osm branek.

Roman Berbr
Semináře mládežnických trenérů, které nebyly. Berbr údajně zpronevěřil 850 tisíc

„Jsou to jen pohádky,“ bránil se v rozhovoru pro server Aktuálně. Přesto nepodal odpor proti trestnímu příkazu, čímž se stal trest (roční podmínka a pokuta 30 tisíc) pravomocným.

V tu chvíli měl jít za mříže, protože už v podmínce byl, trest vyfasoval za krácení daní. V roce 2016 ho však zachránila procesní chyba, nakonec do vězení nešel. Uvidí se, jak dopadne v nynější kauze.