Jak hodnotíte derby proti Slovensku? Soupeře jste téměř nepustili do větších šancí.
Nechytili jsme úplně začátek utkání, trochu jsme chrápali a prvních dvacet minut nebylo příjemných. Slováci měli nějaké závary, vyložené šance ale ne. My jsme celkově zvedli defenzivu, což je velmi pozitivní.

Co říkáte na spolupráci ve středu hřiště s Bořkem Dočkalem a Tomášem Součkem?
Hraje se mi s nimi dobře, takhle jsme odehráli už tři zápasy, takže adaptace je lepší. Myslím, že si dobře vyhovíme a snad ani žádný problém během hry nevznikl. Ani jeden nemáme problém jít dopředu i dozadu, Bořek tomu potom dává myšlenku.

Máme to založené na tvrdé práci, to je základ. Potom se mohou ukázat individuality jako Dočky nebo Páťa Schick. A také naše křídla.

Utkání Česko - Slovensko. Český útočník Patrik Schick a hráči Slovenska Milan Škriniar (vlevo) a Martin Škrtel.
Český hrdina Schick: Naše výkony mají vzestupnou tendenci

Pociťoval jste před utkáním nervozitu? Přece jen šlo o hodně.
Já osobně jsem se těšil, protože jsem hrál po dlouhé době za národní tým před domácími fanoušky. Nervozitu jsem tedy nepociťoval, ale nechci mluvit za ostatní.

Dva roky jste v reprezentaci nehrál, nyní jste zpět a máte důležitou pozici. Jak si tu změnu užíváte?
Užívám si to hodně, ale beru to i jako závazek. Jeden zápas mě zase může vrátit na zem. Při každém utkání chci podat takový výkon, abych si pozici udržel. To je teď moje největší motivace.

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Brankář Petr Čech: Do české ligy se už nejspíš nevrátím

Berete výhru i z toho pohledu, že jste si vylepšili pozici pro los kvalifikace mistrovství Evropy?
Ano. Trenér o tom ani moc nemluvil, protože věděl, že se to všude hodně řešilo. My jsme v první řadě chtěli předvést dobrý výkon a vyhrát. Pozici v tabulce jsme tolik neřešili, ale samozřejmě jsme věděli o důležitosti zápasu.

Jak celkově hodnotíte Ligu národů jako novou soutěž?
Hodně lidí na ni nadává, ale mně to přijde jako dobrá cesta. Já si to užil, zápasy měly náboj i kvalitu. Do posledního utkání bylo o co hrát, takže to účel splnilo. Vnímáme, že je to víc než přátelák, protože je zde motivace v podobě postupu do vyšší skupiny. To teď bude náš cíl.