„Životní trefy jsem si schoval na ten úplně nejdůležitější zápas,“ usmívá se při vzpomínce na nejlepší období své hráčské kariéry.

Životní úspěch

A nostalgie na něj dolehla i po nedávném losu aktuálního osmifinále Evropské ligy. Slávisté totiž změří síly se španělskou Sevillou, tedy týmem, se kterým se tehdy v roce 2007 utkala ve skupině Ligy mistrů. Společně s Arsenalem a Steauou Bukurešť.

„Bylo neskutečné, co jsme tehdy dokázali. Kádr se dával dohromady před sezonou za pochodu a najednou jsme byli v Lize mistrů,“ kroutí hlavou Vlček.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Bohemians a Slavii v Ďolíčku.
Bitvu o Vršovice ovládla Slavia, Bohemians porazila i díky kontroverzní penaltě

O dvanáct let později si připomíná „buenos días“ a balí kufry směr Sevilla znovu, tentokrát ovšem v jiné roli. Nebude stát na hrotu slávistického útoku, ale na střídačce se bude o hráče starat jako vedoucí mužstva.

Vzpomínky na tehdejší zápasy jsou ale stále živé.

„Sevilla proti nám nastoupila v ohromně silné sestavě. Dani Alves, Keita, Fabiano, Kanouté, Poulsen. Co jméno, to hvězda. Pro nás bylo velikým svátkem, že si proti nim můžeme zahrát,“ vypráví. „Při zápase panovala fantastická atmosféra a na už tehdy starý stadion se znovu těším. Jsem zvědavý, jak bude vypadat po dalších dvanácti letech,“ usmívá se autor 94 ligových gólů.

Španělé se tehdy dostali do vedení, ale brzy bylo srovnáno. „Dan Pudil se nádherně trefil, to byl úžasný gól,“ má stále před očima.

Hráči Sevilly se dostali do vedení 4:1, tečku za utkáním v poslední minutě udělal Kalivoda 4:2. 

Srovnávat se nedá

Dá se tehdejší Slavia srovnávat s tou současnou? „Ne, naprosto vůbec,“ důrazně říká. „Že jsme se tehdy dostali do Ligy mistrů bylo i dílem štěstí. Byli jsme parta, která se poprvé takto pohromadě sešla v létě před sezonou. Teď jsou kluci sehraní, společně toho už hodně dokázali,“ chválí.

A vůbec nevidí souboj s favoritem černě. „Poté, co jsme vyhráli 4:1 v Genku, jsme si ukázali, že se můžeme hrdě postavit i nejsilnějším soupeřům. Dvojzápas se Sevillou je pro hráče i pro fanoušky další odměnou a měli by si ho všichni užít,“ vzkazuje do kabiny i do kotle bývalý útočník, který je podepsán pod největším klubovým úspěchem v novodobé historii Slavie.

Jeho současní parťáci mají nakročeno k tomu, aby napsali do historických kronik další kapitolu.

Lukáš Došek (vlevo) a Tomáš Došek.
Došek vzpomíná na úspěch Slavie: Jeden gól. A šli bychom na Lazio