Druholigoví fotbalisté Ústí nad Labem protáhli vítěznou sérii na pět zápasů.

V severočeském derby na trávníku Mostu se dvakrát prosadili obránci. Obě branky hostů padly ze standardních situací. Lídr tabulky ustál i závěrečný tlak Baníkovců, kteří pár minut před koncem duelu trestuhodně zahazovali vyložené šance. „Smekám před domácím mužstvem. Dnes si zasloužilo minimálně bod. Šancí mělo hodně. Dnes jsme vyhráli s velikým štěstím,“ vysekl poklonu poraženému soupeři kouč vítězů Svatopluk Habanec.

Domácí se dostali do vedení už ve čtvrté minutě střetnutí. Perfektní pas do běhu dostal Petr Loos, utekl hostujícím zadákům a prostřelil lapače Nováka. Vyrovnat mohl v sedmé minutě ústecký Veverka, ale napálil jen nohy brankáře Šavola. Hostující lodivod za úvodní minuty svému týmu spílal. „První poločas byl z naší strany nejhorší, co se pěti odehraných utkání týká. Most šel zaslouženě do vedení,“ kroutil hlavou Habanec.

Jeho tým se naplno prosadil až ve druhém dějství. Branku si tentokrát nepřipsal čtyřgólový snajpr Karlík, ale obránci Valenta s Pimparou. Obě padly ze standardních situací. V 57. minutě si Valenta naběhl na rohový kop a hlavou uklidil míč za Šavola. O deset minutě později se zase utrhl z klubka hráčů při přímém volném kopu Pimpara a opět padla branky z hlavičky. Most v závěru hodně tlačil na pilu – Hora napálil v jasné šanci tyčku, Loos netrefil odkrytou branku.

Ústečtí borci trestali

„Je to hrozný. Obě branky ze standardních situací. Do srabu jsme se dostali sami, sami se z něj musíme dostat ven,“ těžko hledal slova po zápase střelec jediné branky Mostu Petr Loos, který byl spokojený pouze s prvním poločasem. „Říkali jsme si o to těma standardkama. Hosté nás potrestali.“

„Bylo to těžší než jsme si všichni mysleli. První poločas byl strašně špatný z naší strany. Jako bysme si mysleli, že to přijde samo. Naštěstí máme vysoké a zkušené hráče. Standardky jsou naše velká zbraň,“ byl spokojený po zápase ústecký kapitán Lukáš Dvořák. „Nesmíme usnout na vavřínech. Je to pořád jen pět vyhraných zápasů. Nemůžeme si myslet, že porazíme každého jen tak,“ krotil euforii Dvořák.

„Do druhého poločasu jsme vstoupili špatně. V prvních dvaceti minutách uděláme dvě chyby v obraně a dostaneme branky. Pak přišly ještě naše příležitosti, ale bohužel, nepodařilo se nic proměnit,“ vyjádřil se domácí trenér Jorge Aňon, který se svým týmem získal v pěti utkáních pouhé dva body a stále čeká na první výhru v nové sezóně.

FK Baník Most – FK Ústí nad Labem 1:2 (1:0)

Branky: 4. Loos – 57. Valenta, 66. Pimpara. ŽK: Andrei, Fleišman – Pimpara, Karlík. Rozhodčí: Ardeleanu – Pospíšil, Kovařík. Diváci: 1 120.

Most: Šavol – Sigmund, Běloušek (69. Hora), Knakal, Fleišman – Andrei, Štumpf (74. Hofmann), Rosendo (74. Diego), Boutasgount – Loos, Oboya.

Ústí n.L.: Novák – Pimpara, Valenta, Džuban, Dvořák – Volek (80. Franc), Šmrha (51. Zachariáš), Martykán, Benčík – Veverka (84. Jindráček), Karlík.