Maier absolvoval s reprezentací jako náhradní gólman dva evropské šampionáty z Eura 1996 má stříbrnou medaili, byl také na Euru 2000 v Nizozemsku a Belgii. Má tedy z vrcholných akcí zkušenosti a může hodnotit.

Třeba proč se letos už po základních skupinách MS pakovaly domů evropské fotbalové velmoci Španělsko, Itálie, Anglie.

„Nemá to jedinou příčinu, ale hlavním důvodem je podle mě únava. Hráči z těchto zemí hrají ve špičkových klubech za sezonu spousty těžkých zápasů ve svých ligách, hrají domácí pohár, který je třeba ve Španělsku a Itálii dvoukolový, v Anglii navíc Ligový pohár, k tomu připočítejte evropské poháry a samozřejmě starty v reprezentaci," vypočítává Maier.

„Při vší úctě třeba ke Kostarice nebo Mexiku, pokud tamní hráči působí v méně kvalitních latinskoamerických ligách nebo i když jsou v kádrech evropských klubů, většinou tam nemají vůdčí roli, jejich zatížení za celý rok je nesrovnatelně nižší."

Brankáři jsou oporami týmů

Jako bývalý špičkový gólman, mimo jiné držitel prestižní Ceny Františka Pláničky pro nejlepšího českého brankáře roku v anketách v letech 1998 a 1999, má Ladislav Maier jistě co říci k výkonům brankářů na MS: „Obecně jsou oporami svých týmů. Snad jedinou výjimkou je Rus Akinfejev, ten své mužstvo ve dvou důležitých zápasech potopil. Jinak chytají velmi dobře. Na minulých šampionátech se stávalo, že týmy vypadávaly z turnaje po minelách brankářů.

To se letos neděje, o vyřazení rozhodují spíš sudí, ale k tomu už se nechci vracet… Pokud jde o jednotlivce v brance, musím jmenovat Belgičana Courtoise. Toho sleduju celý rok a i tady potvrzuje svou špičkovou výkonnost. Zaujal mě Mexičan Ochoa, toho jsem vůbec neznal. A taky se mi líbí ten chilský gólman, co má jít do Barcelony, myslím, že se jmenuje Bravo."

Máme za sebou všechna osmifinále.

Favoritem jsou Němci

Jaký je Maierův tip na mistra světa? „Já zůstávám u toho, co už jsem říkal před mistrovstvím. Tedy že mým favoritem jsou Němci. Kromě nesporných individuálních kvalit mají výborně propracovaný systém a týmového ducha, jeden dře za druhého. I když proti Alžírsku nepřesvědčili, zůstávají pro mě hlavním kandidátem na titul."

A jak se dnes Ladislav Maier věnuje fotbalu? Jak známo, v roce 1992 přišel z Drnovic do Liberce, tam pod vedením trenéra Petržely dotáhl partu do první ligy a posléze i do její „lepší společnosti", v roce 1998 přestoupil do Rapidu Vídeň, kde se hned po prvním ligovém zápase, v němž chytil dvě penalty, stal miláčkem fanoušků.

V Rapidu získal tituly mistrů Rakouska a zahrál si v evropských pohárech. Po sedmi letech se z Rakouska vrátil, zakončil kariéru a usadil se v Liberci. Tam byl mimo jiné v roli sportovního manažera u druhého českého titulu Slovanu v sezoně 2005-06. V reprezentaci odchytal sedm utkání a dalších 62 (!) jich v ní strávil na lavičce náhradníků. Nyní už v žádné fotbalové funkci nepůsobí, ale rád si zachytá nebo i zahraje v útoku za starou gardu.

A o tomto víkendu ho čeká bonbónek: exhibice, na kterou ho jako jednu z klubových ikon pozval Rapid Vídeň. „Oni tam budou rekonstruovat stadion a pořádají takovou velkou rozlučku s tím stávajícím. Tak se tam těším, na zápas i na to, že setkám se spoustou známých, které ve Vídni stále mám," zakončil Ladislav Maier.