Složení kádru není konečné a vedení FK Ústí se netají tím, že by rádo získalo alespoň dva zkušené hráče.

„Filip Novotný odešel do Jihlavy a vrací se k nám mladí kmenoví hráči, kteří byli na hostováních v Lovosicích a Litoměřicích. V průběhu přípravy bychom tým rádi doplnili i o nějaké zkušené hráče z ligových kádrů. Jsme rovněž domluveni na nějaké hráčské kompenzaci s Jihlavou a jednáme i se Slavií, která doplňuje svůj kádr a asi bude mít nějaké mladé hráče, které bude chtít pustit do druhé ligy," říká Petr Heidenreich, výkonný ředitel klubu.

Prozradíte, jak byl pro klub ekonomicky lukrativní přestup Filipa Novotného do Jihlavy?
Pro klub jako je Ústí to bylo ekonomicky hodně zajímavé, protože je to v podstatě náš odchovanec. Přišel sem z Litoměřic, ale dorostenecký věk už strávil v Ústí. S Jihlavou jsme komunikovali v podstatě celý podzim, v poslední fázi do toho vstoupily ještě Teplice, které ale poté odstoupily a dotáhlo se to s Jihlavou. Pro Filipa i Jihlavu to má hlavu a patu, našli si ho, vysledovali a všechny zúčastněné strany věříme, že se v jejich kádru prosadí. Přesto jsme ale domluvení, že kdyby to náhodou nevyšlo, tak je možnost, že by se Filip na jaro vrátil do Ústí.

Smlouvu jste ukončili Rašovi. Proč?
Je to talent, ale jeho přístup v průběhu podzimu nebyl adekvátní tomu, co by měl tak mladý hráč splňovat. Na začátku podzimu byl na reprezentačním srazu devatenáctky, kde dal gól a pak už byl asi hodně ovlivněný manažery. Vnímali jsme, že Ústí je mu malé, měl prvoligové ambice a mluvil o Slavii či Teplicích. To samozřejmě nebylo z jeho hlavy a ve chvíli, kdy tady končil přípravný blok, se beze všeho sbalil a odjel domů. Náš sportovní úsek to proto vyhodnotil tak, že mu ukončil profesionální smlouvu.

Mluvilo se také o možnosti, že by u vás mohl hrát Jiří Jarošík. Jak moc je to aktuální?
Jirka u nás na podzim trénoval a jsme s ním v kontaktu. Dostal od nás nabídku, ale v poslední době měl rodinné problémy. Férově nám řekl, že sportovně by do toho hrozně moc rád šel, ale že momentálně není psychicky dobře naladěný. Řekli jsme mu, že bychom ho v týmu rádi měli, ale on ještě preferuje zahraničí a čeká, jak se situace vyvine. V průběhu zimy si řekneme, jak to bude dál. Každopádně jsme v dobrém vztahu a kdyby to dopadlo, tak je to jméno, které by pro nás bylo hodně zajímavé. Je to zkušený hráč, ústecký patriot a rodák. Jistě by přilákal i diváky.

Po podzimu jste pátí v tabulce, jaké budou ambice týmu v jarní části?
Místa, ve kterých se pohybujeme, nás vzhledem k veřejnosti, partnerům i vlastníkovi, zavazují k tomu, abychom se v nich pohybovali co nejdéle. Jsme sice na pátém místě, ale v tabulce pravdy jsme druzí. Jak jsme říkali už na začátku sezony, musíme být hlavně ekonomicky připravení. Od začátku roku jsme i díky městu udělali nějaké kroky, které pomohly ke stabilizaci klubu. Sportovně se kádr bude muset posilovat tak, abychom jednou byli připravení do ligy vstoupit.

A kdyby se to povedlo už letos, využili byste toho?
Ve chvíli, kdybychom vykopali ligu, tak bychom udělali všechno pro to, abychom jí mohli hrát. To znamená, že by to muselo fungovat ekonomicky a sportovně by to muselo mít budoucnost. Nechceme v lize udělat krátkou roční epizodu. Ale nepředbíhejme.