Každý týden s kolegy řešíme minimálně jednu kauzu, která dává za pravdu těm, kteří ve sportovním prostředí vnímají úpadek morálních hodnot a respektu jednoho ke druhému. Nejvíc patrný je ve fotbale, který je v naší vlasti nejmasovějším sportem.

Jako častý návštěvník fotbalových zápasů se o chování hráčů, trenérů, funkcionářů a diváků přesvědčuji na vlastní oči i uši, hotovým peklem jsou pak internetové diskuze.

Teplice - Liberec 2:1
Vymýšlel si Vnuk v kauze Verbíř? Ti, kteří sudího znají, věří teplické verzi

Podle mnohých, a je to i můj názor, je dění ve fotbale odrazem toho, co se děje ve společnosti. Je frustrovaná z covidového období, války na Ukrajině, inflace a dalších událostí, které ji jakousi hybridní válkou čím dál více rozdělují.

Pozoruji také nedostatek sebereflexe, vina se vždy svaluje na druhou stranu, málokdo přizná, že by se mohl mýlit nebo chybovat. Za všechny budu jmenovat kauzu pokratického Antonína Marčaníka, který po duelu v Roudnici bránil svého tatínka – trenéra, jenž byl napadený domácím fanouškem.

Starosta obce Obrnice a zároveň šéf disciplinárky ÚKFS Stanislav Zaspal
Pokratice se k případu Marčaník nepostavily jako chlap, mrzí šéfa disciplinárky

Za dvojitý úder kopačkou do jeho hlavy vyfasoval stopku na pět měsíců a peněžitou pokutu. Pokratice se k incidentu odmítly vyjádřit, vyhrožovaly žalobami a dokonce i před disciplinární komisí se vinu snažily svalovat především na roudnickou stranu. Jakýkoliv pocit viny, snaha o omluvu, přestože kopy do hlavy na I. A třídu nadstandardního útočníka mohly při nešťastné shodě náhod fanouškovi Roudnice vzít život.

Paradoxem je, že Marčaník poté, co se klub odvolal, může vesele nastupovat a sázet soupeřům góly, přestože jeho čin je zdokumentovaný na videu a vina je tak prokazatelná…

Serhii Tabunchyk
Protihráč urážel náš národ. Měl jsem chuť se s ním poprat, přiznává Ukrajinec

Další důvod úpadku morálky vidím v posouvání hranic toho, co je společností přijatelné. A to ve všech sférách našeho života.

Přeji všem úspěšný týden a ať je (nejen) na v mlhových oparech ponořených trávnících více respektu a míru.