Co vaříte dnes? Co vašim nadějím chutnalo včera? Upekli jste něco, po čem se jen zaprášilo? A co svačinky? Je čím mazat chleba, toust? Při hledání v kuchařkách mi oko padlo na retro kuchařku z roku 1966 z edice OKO (pamatujete?). Jmenuje se Dneska vařím já, autorkou je Jitka Bodláková a knihu věnovala dětem.

Vendula Koblížková
Češi se přestali stydět a vyrážejí do ulic s rouškami. Mnohdy vlastní výroby

Nad většinou receptů jsem váhala, ale některé jsou napsané tak, že si mohou děti vařit opravdu samy. Zabavíte je a ještě máte naději, že co si samy uvaří, tak to si také sní. Jeden recept z knihy jsem upravila pro inspiraci.

RECEPT: Zapékaná rajčata s masem

Připravte si co člověk, to dvě rajčata. Mleté maso ochutíme, jak když děláme karbanátky nebo sekanou, tedy podle chuti. Vydlabaná rajčata děti naplní masovou směsí, navrch rajčete dají kousek másla a sýra, vložíme do vymazaného pekáčku, zapékací misky a pečeme v troubě. Připravíme si z kysané smetany dip, třeba s čerstvou pažitkou, řeřichou nebo jarní cibulkou. Podáme s bramborem nebo s oblíbenými hranolkami.

VÝZVA PRO ČTENÁŘE: Napište nám pro inspiraci své recepty na jídla, které chutnají dětem i dospělým. A když přidáte i fotku jídla a jak svůj pokrm připravujte, budeme rádi. Z vašich příspěvků uděláme pro další čtenáře Velké tipy na recepty aneb Co vařit v karanténě? Zveřejníme i fotogalerii vašich pokrmů! Pište na michaela.dupalova@denik.cz nebo recepty přímo vkládejte do komentářů pod tímto příspěvkem na facebooku. Děkujeme!

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník