Kečup

Ingredience: 3 kg zralých rajčat, 500 g masitých červených paprik, 300 g cibule, 100 g cukru, 20 g soli, 100 ml octa, nové koření, pepř, skořice, tymián, hřebíček.

Postup: Rajčata, papriky, a cibuli pokrájejte na drobno, vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte koření a za občasného míchání úplně rozvařte. Hmotu propasírujte přes husté sítko a znovu přiveďte k varu. Po 20 minutách začněte postupně přidávat sůl, cukr a ocet. Kečup nechte zredukovat na požadovanou hustotu a ještě teplý plňte do čistých sklenic. Sterilujte 30 minut na 85 °C.

K létu grilování patří.
Test grilovacích koření: jsou plné soli, nejvíce jí obsahoval výrobek od Vitany

Pikantní směs na topinky

Ingredience: 2 cukety, 600 g paprik, 800 g rajčat, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžička zázvoru, čerstvé bylinky podle chuti (oregano, tymián), sůl, pepř.

Postup: Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a postupně přidávejte nadrobno nakrájené papriky, cukety a na závěr rajčata. Po 15 minutách přidejte nadrobno nakrájený česnek, nasekané bylinky, sůl, pepř a zázvor a za občasného míchání duste. Nechte směs zredukovat a naplňte ji do větších skleniček. Sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Pomazánka z lilků

Ingredience: 4 střední lilky, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

Postup: Lilky očistěte, nakrájejte, zbavte semen a upečte v troubě doměkka. Rajčatům nakrojte špičku a spařte je vroucí vodou. Spařená rajčata a upečené lilky oloupejte a rozmačkejte. Přidejte utřený česnek, olej, sůl a pepř a vše ještě krátce poduste. Podle chuti můžete přidat nasekané bylinky. Pomazánkou naplňte malé skleničky a sterilujte 20 minut na 90 °C.

Candát na zelenině
Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Celerový salát

Ingredience: 2 kg celeru, 500 g červených paprik, 300 g žampionů, olej, ocet, sůl, cukr, nové koření, bobkový list

Postup: Celer oloupejte a nakrájejte na drobné nudličky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na nudličky, žampiony na plátky. Vše v míse promíchejte, vložte do osolené vroucí vody a vařte asi 5 minut. Propláchněte a nechte okapat. Nálev přichystejte z 1/3 octa a 2/3 vody. Přidejte koření a cukr a sůl podle chuti. Povařte, nechte vychladnout a přidejte 2 lžíce oleje. Zeleninu dejte do skleniček, zalijte nálevem a sterilujte 30 minut na 95 °C.