Kuře s houbovou omáčkou
Budeme potřebovat (na 2 porce):
- 300 g kuřecích prsou
- 500 g brambor
- olivový olej
- 1 šalotku
- 250 g hub
- 1,5 lžičky hřibového koření
- 0,5 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžičky sušeného česneku
- 500 ml kuřecího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- petrželku
- sůl
- pepř
Postup:
1. Brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné 1 cm.
2. Já je dělám v kontaktním grilu, který má program přímo na brambory nasucho. Pokud gril nemáte, můžete je klidně upéct s trochou oleje.
3. Kuřecí prso podélně rozřízneme na polovinu. Osolíme a opepříme.
4. Šalotku nakrájíme najemno. Houby omyjeme a nakrájíme na větší kusy (obsahují dost vody a vařením zmenší objem).
5. Pánev s olejem rozpálíme a opečeme kuřecí maso z obou stran do zlatova. Poté dáme stranou.
6. Snížíme plamen na pánvi a opečeme ve výpeku po kuřeti šalotku. Případně přidáme trochu oleje.
7. Opékáme do lehce zlatova.
8. Poté přidáme houby a lehce opečeme. Cca 3 minuty.
9. Následně zalijeme vývarem a přidáme koření. Solíme až na konci, omáčku budeme dost redukovat.
10. Necháme vývar svařit na cca 1/3 objemu a poté přidáme smetanu.
11. Vaříme do lehkého zhoustnutí. Poté omáčku dochutíme solí a případně dokořeníme.
12. Na závěr vrátíme maso zpět a necháme jej prohřát, ale již nevaříme dlouze.
13. Servírujeme kuřecí maso přelité omáčkou a grilované brambory, které jsme osolili. Posypeme petrželkou a můžeme podávat.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.