Mrkvová polévka

Ingredience: 5 ks mrkve, 2 brambory, 2 lžíce másla, 150 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 2 lžíce krupice, 1,5 l zeleninového vývaru, hrst čerstvé pažitky, sůl, kmín.

Postup: Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a orestujte na másle. Přidejte krupici, krátce zasmahněte a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín a vařte do změknutí. Vejce rozšlehejte, promíchejte se smetanou a nalijte do hotové polévky. Přidejte nasekanou pažitku, zakryjte pokličkou a nechte asi 10 minut odstát. Už nevařte.

Grilovací sezona, grilování, garden party. Ilustrační foto
Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu

Zapečený lilek

Ingredience: 2 středně velké lilky, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 cibule, 1 paprika, 3 rajčata, hrst čerstvého oregana, 2 lžíce olivového oleje, 150 g parmazánu, sůl, pepř.

Postup: Omyté lilky podélně rozpulte a dejte péct na 20 minut do trouby. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso a prudce osmahněte. Osolte, opepřete, přidejte nakrájenou papriku, rajčata, nasekané oregano a duste. Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu a přidejte k masové směsi. Naplňte lilky a zapékejte asi 15 minut. Ještě horké posypte parmazánem.

Čočkový salát

Ingredience: 250 g černé čočky (Beluga), 1 svazek jarní cibulky, 4 rajčata, 1 paprika, 100 g sýru Feta, hrst čerstvé pažitky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžička octa balsamico, sůl, pepř.

Postup: Čočku uvařte na zkus a dobře vychlaďte. Na zálivku si smíchejte olej, citronovou šťávu, balsamico, sůl a pepř. Rajčata a papriku nakrájejte na kostičky, cibuli a pažitku nadrobno, promíchejte s vychlazenou čočkou a zálivkou. Na hotový salát rozdrobte sýr Feta.

Občerstvení na koupališti
Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Nepečený jahodový cheesecake

Ingredience: 300 g máslových sušenek, 100 g másla, 1 lžíce javorového sirupu, 500 g mascarpone, 500 g jahod, 3 plátky želatiny, 100 ml smetany na vaření, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru krupice, 1 limetka.

Postup: Sušenky rozdrobte a promíchejte s rozpuštěným máslem a javorovým sirupem. Vzniklou hmotu rovnoměrně natlačte na dno dortové formy a nechte hodinu vychladit. Želatinu pár minut namočte a poté rozmíchejte v ohřáté smetaně. Mascarpone promíchejte s cukrem, šťávou a nastrouhanou kůrou z limetky. Přidejte rozmíchanou želatinu, nadrobno nakrájenou polovinu jahod a ušlehanou šlehačku. Krém nalijte na sušenkový korpus a nechte několik hodin vychladit. Dozdobte jahodami.