Čočkový s dýní

Ingredience: 150 g černé čočky beluga, 1 máslová dýně, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 4 rajčata, snítka čerstvého tymiánu, 100 g sýra feta, 4 lžíce olivového oleje, sůl.

Postup: Čočku dobře propláchněte a dejte vařit. Po 5 minutách přidejte snítku tymiánu a dovařte ji na skus. Dýni oloupejte, vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na hranolky. Ty osolte, promíchejte se dvěma lžícemi oleje a dejte péct na pečicím papíře do trouby rozpálené na 200 °C. Na zbytku oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, osolte a nechte pomalu rozvařit. Do vzniklé směsi přidejte čočku a promíchejte. Posypejte rozdrobeným sýrem a podávejte s upečenými dýňovými hranolky.

Dýňová polévka
Netradiční recepty z dýně: zazářit lze s pomazánkou, polévkou i bábovkou

Římský se švestkami

Ingredience: 2 baby saláty (např. Little Gem), 5 švestek, hrst slunečnicových semínek, na dresink: 2 lžíce olivového oleje,  2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce medu, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 1 stroužek utřeného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup: Důkladně promíchejte všechny ingredience na dresink a nechte jej chvíli odležet. Zatím si na pánvi nasucho opražte slunečnicová semínka dozlatova a nechte vychladnout. Omytý a osušený salát natrhejte do misky, přidejte na jemné plátky nakrájené švestky, zalijte dresinkem a posypejte semínky.

Lehký celerový

Ingredience: 1 střední celer, 1 jablko, 1 mrkev, 150 g sýra cottage, 2 lžíce hustého bílého jogurtu, čerstvá pažitka, lžíce citronové šťávy, sůl.

Postup: Očištěný celer a mrkev nastrouhejte najemno, oloupané jablko nahrubo. Vmíchejte cottage a jogurt, nasekanou pažitku a salát dochuťte citronovou šťávou a solí. Podávejte s celozrnným pečivem.

Salát s hruškou a nivou
Recepty s hruškami: ideální jsou do sladkých pokrmů, ale i k sýrům

Bramborový s houbami

Ingredience: 800 g brambor, 150 g čerstvých hub (pevnějších), 1 velká cibule, 200 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce jablečného octa, 1 lžička hořčice, 3 lžíce oleje, 1 lžička fenyklových semínek, zelená petrželka, 1/2 lžičky cukru, sůl, pepř.

Postup: Brambory uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli nadrobno nechte na polovině oleje zesklovatět, přidejte hořčici, ocet, fenyklová semínka, promíchejte a zalijte vývarem. Marinádu krátce povařte, osolte, opepřete, přidejte cukr, promíchejte a odstavte. Přidejte plátky brambor a nechte je nasáknout. Očištěné hříbky rozčtvrťte, osolte, opepřete a orestujte dozlatova na zbytku oleje. Zasypejte nasekanou petrželkou a podávejte na bramborovém salátu.