Ideálním obdobím ke stavbě skleníku je podle zahradníků babí léto. Výhodou je, že ho můžete během podzimu a zimy připravit na jaro. Ovšem ani teď, v čase předjaří, není nic ztraceno. Jen vyčkejte na stálejší počasí. Pokud jde o samotnou konstrukci, nabídka na trhu je obrovská – od nejjednodušších za pár tisíc až po sofistikované litinové modely ve stylu zámeckých zimních zahrad, jejichž cena jde do stovek tisíc korun. Samozřejmě ale nic nebrání tomu, abyste se pustili do stavby svépomocí. Předtím než zahrnete ve skleníku hlínou první semínka a sazenice, je třeba důkladně zvážit, kam stavbu umístíte, čím ji vybavíte a jakou velikost zvolíte.

Kvalitní postel je základ pro kvalitní spánek.
Jak zařídit ideální postel: výběrem matrace a polštáře to jen začíná

Titulní strana magazínu HobbyZdroj: deníkNajít skutečně vhodné stanoviště nemusí být nijak jednoduché, protože tyhle poměrně nápadné stavby pochopitelně nechcete umístit doprostřed zahrady nebo přímo před okna domu. Hledejte místo, které bude co nejvíce slunné a co nejméně větrné. Přebytek slunce lze v létě regulovat rohožemi, žaluziemi či bílým nátěrem vápenným mlékem, jeho nedostatek se však nijak napravit nedá. Ideálem je umístění severojižním směrem, protože taková poloha zajišťuje po celé léto maximální množství světla.

Chcete-li ale ve skleníku zimovat rostliny a preferujete zimní osvětlení, je lepší východozápadní orientace. Zvolte rovný terén, spíš na vyšším místě než v dolíku, ať nehrozí zatopení při prudké průtrži mračen. Myslete také na to, aby stavbu za pár let nestínily dnes sotva metrové stromky.

Filip a Richard Brožovi při sázení stromků na Šumavě
Za tričko stromek pro Šumavu. Bratři pomáhají lesům originálním způsobem

Každý skleník musíte větrat a zavlažovat. Proto není od věci mít do něj zavedenou vodu a elektřinu. Střešních větráků není nikdy dost. Dobré je alespoň na některé z nich namontovat automatické otvírače, které zabrání přehřívání v době, kdy nezvládáte větrat „na vlastní pohon“. Automatický otvírač oken je hitem, který se drží na žebříčku nejprodávanějších skleníkových doplňků. Stejně tak oceníte automatické zavlažování. 

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků.

V magazínu Hobby také najdete:

- Postavte si praktickou stěnu na nářadí
- Příběh: Cukrářská hvězda Josef Maršálek mlsá nejraději vánočku
- Stavíme budku pro ptáky
- Auto: Dejte si v zahraničí pozor na nové předpisy

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.