Základem je pevná vidlice z větve. Měla by co nejlépe padnout do ruky a být co možná nejsymetričtější. Pak budete potřebovat kousek kůže jako lože střeliva a provázek. A zásadním komponentem je dobrá guma – nejlépe letecká, která se používá na katapulty pro modely větroňů a kterou dostanete v modelářských obchodech. Vhodný je průřez 5 x 5 milimetrů, je ale možné použít i gumu s plochým průřezem.

Houbové rizoto
Houby na talíři: Jedinečné recepty, které neodmítne ani mlsný jazýček

Vidličku opracujte nožem, případně dobrouste, aby neměla hrubé výstupky a ostré hrany. Pod vrcholy vidlice vyřežte zářezy pro uchycení gumy. Kapsu na náboje vyřízněte nebo vystřihněte z odřezku pevné kůže a prorazte či prořízněte v ní otvory pro prostrčení gumy.

Pečlivost vyžaduje především uchycení gumy do vidlice a upevnění kapsy. Guma většího průřezu se špatně přivazuje a při střelbě se ani neosvědčí. Lepší je gumu pouze přeložit v místě zářezů přes vidlici a vzniklé oko (v mírném napnutí, aby ve výřezu drželo) pevně ovázat provázkem.

Poradíme, jak vyrobit letní přístřešek pro psa.
Jak vyrobit psí boudu: Není to nic složitého, přinášíme přesný postup

Pokud gumu rozdělíte, podobným způsobem jako do vidlice ji uchytíte i k otvorům kapsy. Upevnění gumy proveďte skutečně pečlivě a pevně. Opět pamatujte na symetrii – kapsa by měla být uprostřed, a to i v případě, že guma otvory v ní jen prochází. I tak se pokuste kapsu na gumě nějak fixovat.

Střelbu trénujte na vhodný terč, třeba takové plechovky mají své nenapodobitelné kouzlo. Jen dejte pozor, ať vám prak při napínání nevyklouzne z ruky a neuhodí vás do obličeje; pak by zábava dostala zcela jistě nechtěnou příchuť.