V první polovině srpna seřízněte u rajčat horní vršky hlavních stonků, protože další plody by už nestačily dozrát. Odstraňujte výhonky. Sledujte, zda rajčata nechytají plíseň. Poškozené plody odstraňte.

Sklízejte také cukety a první dýně.

Skliďte i česnek a cibuli, nejlépe za suchého slunného počasí. Čas sklizně poznáte tak, že nať u cibule padla a žloutne. U česneku nať nepadá, ale také žloutne a postupně „odumírá“. Svažte cibuli a česnek do copů nebo je rozložte do beden a nechte na půdě dobře vyschnout.

Vytahujte mrkev a petržel, pokud potřebují protrhat.

 Mějte na mysli, že kořenům jahodníků nejvíce škodí přímé sluneční paprsky.
Jak mít i za rok bohatou úrodu jahod? Rostlinám věnujte speciální pěči

Řepu, zelí, mrkev, celer, petržel a další zeleninu okopávejte, načechrávejte zem a vytrhávejte plevel. Nezapomeňte na vydatnou zálivku hlávkového a čínského zelí, kapusty a kedlubnů.

Vysévejte pozdní zeleninu, jako je pozdní mrkev, rukola, polníček nebo špenát. Sklízejte mátu, majoránku, tymián, rozmarýn a šalvěj. Pokud chcete mít sušené květy, je třeba seřezat slaměnky, máčky a bělotrny. Levanduli řežte krátce po rozkvětu. Sušte je zavěšené ve svazcích květy dolů na stinném dobře větraném místě.

Hledík patří k nejoblíbenějším rostlinám, protože kvete celé léto až do prvních mrazů.Zdroj: ShutterstockRostlina měsíce: Hledík

Hledík patří k nejoblíbenějším rostlinám, protože kvete celé léto až do prvních mrazů. Ve středomořské přírodě od pobřeží Turecka až po Francii se vyskytuje několik desítek druhů, v Česku však zdomácněly jen šlechtěné odrůdy a hybridy hledíku většího. Vypěstovat si tuhle květinu můžete sami ze semínek, sazenice si však můžete koupit v zahradnictví. Další rok už budete mít bez práce, protože hledíky se snadno množí samovýsevem.

Domácí kečup
Směs na topinky nebo domácí kečup. Uchovejte si zeleninu na pozdější čas

Díky šlechtění nabízí tato květina širokou paletu barev, kterou si zachovají i vysemeněné rostlinky. Protože pyl je ukryt hluboko v květu, nemusí se hledíku bát ani alergici. Rostliny nepotřebují velkou péči, nejlépe jim vyhovuje čerstvá, kyprá, hlinitopísčitá půda s dostatkem vápníku a bohatá na živiny. Aby hledík dlouho kvetl, odštipujte zespodu uvadající květy. Jestli chcete mít rozvětvené keříky, zaštípněte včas prostřední výhon, rostlina se rozroste do šířky.

Na trhu najdete hledíky, které mohou být vysoké až jeden metr, zatímco středně vysoké dorostou asi do 60 cm. Trpasličí odrůdy, které jsou jen asi 20 cm vysoké, poslouží jako lemy záhonů, hodí se i do truhlíků.