„První talíř zhotovila porcelánka Bing & Grøndahl v Kodani jako děkovný dárek pro své stálé odběratele. Ručně malovaný talíř byl dekorovaný temně modrým kobaltem a zdobil ho nápis „Jule 1895“. Od té doby každoročně před Vánoci dodává dánská porcelánka na trh oblíbené talíře vždy s novým motivem. V roce 1908 ji následovala další dánská firma Královská manufaktura v Kodani Royal Copenhagen. Dánské vánoční talíře zanedlouho inspirovaly výrobce v Holandsku, Německu a Anglii,“ objasnila původ vánočních talířů Jitka Bažantová, kurátorka sbírek užitého umění Regionálního muzea v Teplicích.

Právě ukázku vánočních porcelánových talířů vybralo teplické muzeum ze svých sbírek jako exponát měsíce prosince. Vystaveny jsou ve foyer teplického zámku.

Klečící anděl 

„Zvyk dávat vánoční talíře má zřejmě svůj původ v raných feudálních dobách, kdy pán panství obdarovával své nevolníky talíři naplněnými dobrotami. Dnes jsou samozřejmě vánoční talíře Královské dánské manufaktury Royal Copenhagen vítanými dárky v kteroukoli roční dobu a mnoho sběratelů se snaží získat kompletní sady,“ uvádí web abebooks.com.

Průvod krampusů loni prošel výstavištěm v Mladé Boleslavi
Hrůzostrašní krampusové opět vtrhnou do českých měst: Kde všude je lze vidět

Podle Wikipedie byl návrh prvního vánočního talíře Royal Copenhagen v roce 1908 výsledkem soutěže, na níž byli pozváni různí umělci, kteří přišli s náměty, často na základě aktuálních událostí. Jedním z nejznámějších námětů dánských vánočních talířů je klečící anděl, který v roce 1945 symbolizoval děkovnou modlitbu těch, kteří přežili válku.

V Dubí začali v roce 1991

Na tradici evropských porcelánek navázala v roce 1991 firma Český porcelán v Dubí. Vánoční talíře vyrábí pro sběratele v limitované sérii, opatřené výrobním číslem a certifikátem. „Dekorace je na porcelán aplikována speciální technologií pod glazurou. Následně je porcelán vypalován v pecích při vysokých teplotách. Dubskou specialitou je využití cibulového dekoru po obvodu talíře. Středový motiv je ale každý rok jiný,“ popsala způsob výroby Jitka Bažantová.

Zdroj: Youtube

Tradičně každý pátý rok má talíř prolamovaný okraj a kobaltově modrá dekorace je navíc zdobená čtrnáctikarátovým zlatem. Autoři motivu se mění každých pět let.

První pětiletou sérii talířů navrhoval sochař Jiří Laštovička, kterého vystřídal malíř a muzikant Jan Antonín Pacák. Po něm ho následovali sochař Jiří Kožíšek, sochař Zdeněk Hošek, malířka Bedřiška Uždilová a keramička Jana Delgerová. Motivy na talířích jsou každý rok jiné, ale vždy evokují pohodu Vánoc.

Po pořádné zimě se spoustou sněhu touží hlavně vyznavači lyžování
Jaká bude letošní zima? Napovědět mohou i žaludy nebo zajíci

„Mé talíře propojí dětské motivy s vánoční tematikou, budou veselé a rozverné,“ měla hned od začátku jasno výtvarnice Jana Delgerová. Jak říká, pracuje přitom její bujná fantazie a inspirací jsou pro ni děti a touha rozveselit je. „Chtěla jsem oživit dětské sny,“ dodala k tvorbě vánočních talířů s tím, že porcelán je navíc krásný materiál.

Regionální muzeum v Teplicích spravuje ve svých sbírkách kompletní sérii vánočních talířů Českého porcelánu Dubí z let 1991 – 2022.Regionální muzeum v Teplicích spravuje ve svých sbírkách kompletní sérii vánočních talířů Českého porcelánu Dubí z let 1991 – 2022Zdroj: se souhlasem Libuše Maxové

Autorem talířů pro rok 2021 – 2025 je opět sochař Jiří Laštovička. Motivem toho letošního je klučina, radující se pod stromečkem z vláčku, který mu přinesl Ježíšek.

Medaile pro sběratele

Vánoční talíře si kupují sběratelé a je i oblíbeným dárkem pod stromeček. Jsou i sběratelé, kteří chtějí každý rok talíř se stejným výrobním číslem a pokud ho porcelánka ještě měla, sběratelům vždy ráda vyhověla.

Věrní sběratelé vánočních talířů se dočkali i ocenění od vedení porcelánky. V roce 2002 generální ředitel Vladimír Feix daroval medaili s věnováním sběratelům, kteří v ten rok vyfotili svých 12 talířů, zdobících jim stěnu v pokoji či v kuchyni a poslali fotografii do porcelánky. „Byla to z naší strany forma poděkování milovníkům cibulového porcelánu, kteří si talíř každoročně koupili,“ uvedl tehdy ředitel Feix.

K dokonalému předvánočnímu úklidu vedou dvě cesty: čas, nebo peníze
Fakta o vánočním úklidu. Platí se za něj jako špičkovému manažerovi

Talíře zdobí velkou část stěny v kuchyni i Daně Horáčkové. Je milovnicí cibuláku a tak její blízcí vědí, jakým dárkem ji vždycky potěší.

„Vánoční talíř najdu vždycky jako dárek od dcery pod stromečkem. Říkala jsem jí sice, že už je nemám kam dávat, ale jsou krásné, takže se místo vždycky najde,“ směje se paní Dana.

Regionální muzeum v Teplicích spravuje ve svých sbírkách kompletní sérii vánočních talířů Českého porcelánu Dubí z let 1991 – 2022 a vybrané vánoční talíře dánských a německých porcelánek.

Německý vánoční talíř Bunter Teller

Bunter Teller doslova znamená „barevný talíř“. Talíře s lahodnými sladkostmi pro celou rodinu patří v Německu neodmyslitelně k Vánocům už 150 let. Papírový talíř se speciálním volánkovým okrajem plný sladkostí, sušenek nebo oříšků v čokoládě je ideální při sledování vánočních pohádek a filmů. Stačí jen doplňovat obsah.

A pokud někomu nevyhovuje papír, žádný problém. Porcelánovou verzi oblíbených papírových talířů vyrábí v limitovaných edicích Villeroy & Boch. Zachovávají stejný vzhled „rýhovaného papírového talíře“ a díky stále novým motivům jsou vyhledávané sběrateli.