Ústecká šlechta prohrála ve finálové sérii s Piráty z Chomutova 3:4 na zápasy a minimálně na rok musí na elitní soutěž zapomenout. Deník vám přináší pět hlavních důvodů, proč to ústeckým hokejistům nevyšlo:

1. ČASTÁ VYLOUČENÍ. Už v prvním utkání série, které Slovan vyhrál 7:3, měli Lvi sedm vyloučených, navíc měli Piráti po faulu Zemana k dispozici trestné střílení, které neproměnil Lapšanský. „Říkáme si, že nesmíme hrát často v oslabení, ale pořád děláme zbytečné fauly v útočné třetině. To dělat nesmíme,“ zlobil se po utkání zkušený útočník Jan Alinč. Jenže ani v dalších zápasech se Ústí zbytečných faulů nevyvarovalo. Vše gradovalo v sedmém duelu, ve kterém byl poměr trestů 8:3 v neprospěch Ústí. „Pořád jsme seděli na trestné lavici, neměli jsme tempo. Chomutov toho využil, v tom byl hlavní problém,“ přiznal po bitvě Jaroslav Roubík.  

2. ZRANĚNÝ ALINČ. Jeden z klíčových mužů party kouče Rosola byl ve čtvrtém utkání série sestřelen Pulpánem. Ten sice dodatečně vyfasoval od disciplinární komise dvouzápasový trest, body šikovného forvarda Alinče ale Slovanu citelně chyběly. Přestože v play off odehrál o pět utkání méně než lídr kanadského bodování Roubík, ztratil na něj v tabulce produktivity pouhé tři body. Těžko odhadovat, jak by série dopadla, kdyby ji Alinč dohrál.  

3. ŠTÍSTKO KOVÁŘ. Přišel, viděl, zvítězil. Plzeňský útočník odehrál v posledních třech letech tři finále a pokaždé se radoval z vítězství. Předloni pomohl k triumfu Pirátům, loni Lvům a letos znovu Pirátům. Tentokrát zasáhl jen do sedmého duelu, přesto ho byl plný led a nahrál na všechny tři góly Chomutova. „Honza nebyl týden na ledě a najednou přijede a je naším nejlepším hráčem. Je vidět, že je to důležitý hráč a že je úplně někde jinde,“ řekl obránce Pirátů Jakub Grof. Podobný názor zastává i sportovní manažer Slovanu Jaromír Šindel. „Kovář ten hokej opravdu umí a jeho příchodem se kvalita soupeře podstatně zvedla,“ řekl po finálové sérii. Sám Kovář však zůstal při zemi. „Zápas tentokrát rozhodli jiní, ale jsem rád, že jsem to pověstné štístko a že jsme zase vyhráli,“ řekl po utkání.  

4. PRODLOUŽENÍ. Hned třikrát muselo ve finálové sérii o vítězi rozhodnout prodloužení. Ústečtí hokejisté ale v nastaveném čase nedokázali ani jednou udeřit. „V sezoně jsme nějaká prodloužení odehráli. Některý z týmů v nich skóroval a přišel další zápas. Teď to ale bylo jiné, najednou přišel gól a byl konec sezony. Nemohl jsem tomu věřit,“ kroutil po sedmém utkání hlavou Rok Pajič, slovinský útočník ve službách Lvů.  

5. ZMĚNY V KÁDRU. Oba celky doplnily své kádry o hráče z extraligy. Tato strategie nakonec vyšla lépe Chomutovu. Ústí, přestože mělo v posledním utkání na soupisce hned osm extraligových posil, prohrálo. „Nastoupila proti sobě dvě úplně jiná mužstva,“ přiznal kanonýr Lvů Jaroslav Roubík. „Doplňování kádrů v play off začal Liberec s Hudlerem. To pravidlo existuje a myslím si, že je k zamyšlení. Svým způsobem můžu na finále postavit úplně jiné mužstvo a nevím, jak moc je to pak objektivní. Tohoto pravidla ale využily obě strany a posily zvedly kvalitu zápasu,“ řekl k situaci manažer Šindel.