Hokejový útočník Robin Hanzl znovu ukázal, že samostatné nájezdy jsou jeho parádní disciplínou. Osmadvacetiletý hráč s šikovnýma rukama to v pondělí večer poprvé předvedl na velké světové akci. V dramatickém zápase mezi Českem a Finskem, který hráči trenéra Jandače dokázali srovnat z 0:3 na 3:3, byl jediným úspěšným exekutorem nájezdu. Díky Hanzlovi tak získali Češi dva body do tabulky pařížské skupiny mistrovství světa.

KOUZELNÍK A NÁJEZDOVÝ GÉNIUS

„To nebyla náhoda, Hanzl je prostě kouzelník a nájezdový génius," rozplýval se komentátor Robert Záruba, poté, co Hanzl krásným blafákem do bekhendu překonal finského brankáře Korpisala.

Robin Hanzl samostatné penalty jezdí bez nervů, má je rád a se stejnou oblibou je i proměňuje. „Předem jsem věděl, co udělám, vsadil jsem na svou jistotu, což je klička do bekhendu," přiznal novinářům ihned po zápasu. Kouzlo tohoto blafáku prý spočívá v tom, že naznačí pohyb doleva. „A a to je ten klíčový moment. Gólman většinou reaguje a udělá mi prostor na zakončení do bekhendu," vysvětluje 184 centimetrů vysoký hráč.

Robin Hanzl a jeho šikovné ruce zařídili Čechům druhý bod s Finskem.
Penaltový fantom Hanzl zařídil Čechům vítězství nad Finskem

"Když jel ten nájezd, tak už jsem věděl, co udělá. Ta jeho klička je neuvěřitelná, až se divím, že mu to ti gólmani pořád takhle žerou," usmíval se Martin Hanzl, mladší bratr Robina a současně spoluhráč z Litvínova.

Černovlasý útočník, který rád nosí čepice s kšiltem dozadu, začínal s hokejem ve svém rodném městě. V Ústí nad Labem ho v juniorech vedl například i současný sportovní manažer Slovanu Vladimír Evan. "Robin to má od pána Boha. Už když hrál extraligu juniorů, tak chodil na nájezdy a zvládal je v pohodě," vzpomíná jeho bývalý kouč. "Už tehdy si s pukem hrál kdykoliv byl před bránou, měl strašně šikovné ruce," dodal jedním dechem Evan.

ON SI PROSTĚ VĚŘÍ

Martin Hanzl a Vladimír Evan se shodují, že v samostatných nájezdech je důležitá hlavně povaha hráče. Když si nevěříte, raději to nechte na někom jiném. Sebedůvěra hraje velkou roli. „Robin je kliďas a nic ho nerozhodí," ví Robinův bratr.

"On si prostě věří. Má připravené tři až čtyři varianty, které zvládá stoprocentně a k tomu navíc umí reagovat na vzniklou situaci, například na pohyb gólmana. Tohle moc hráčů nemá, s tím se musíte narodit," chválí svého bývalého svěřence Evan.

Robin Hanzl začínal s hokejem v Ústí nad Labem (v 6. třídě dal za Slovan ve 36 utkáních 82 branek). K tomuto sportu ho přivedl jeho otec, který hrál také hokej. Už od sezony 2008/2009 nastupoval pravidelně v áčku Ústeckých Lvů a ještě vypomáhal ústeckým juniorům. Nadaný útočník nosil v juniorském věku i reprezentační dres, když sehrál za českou „dvacítku" dohromady 7 zápasů.

Hanzl odehrál za dospělé v Ústí celkem pět sezón mezi lety 2008 a 2013. Jeho výborné výkony neunikly zástupcům extraligového Litvínova, který si ho v sezóně 2012-2013 vytáhl do nejvyšší soutěže. S Litvínovem získal před dvěma lety také extraligový titul. Nyní má svou premiéru na mistrovství světa a k nominaci mu jistě pomohlo i jeho skvělé proměňování nájezdů. V přípravě dal takto branku Německu a proti Rusku dal dva góly ze tří pokusů.

Český reprezentant Roman Horák přijímá gratulaci ke gólu od spoluhráče Davida Pastrňáka. Zprava Mika Pyorala z Finska, finský brankář Joonas Korpisalo
Návrat z říše snů. Češi zdolali Finy díky nájezdům