6. ledna 2018 před zápasem Colorada s Minnesotou bylo jeho číslo slavnostně vyřazeno ze sady dresů Colorada.

Vedení klubu Colorado Avalanche se nechalo slyšet, že slavnostní ceremoniál, na jehož konci bude vyřazeno číslo 23 ze sady dresů, bude opravdu ve velkém stylu. Na svých internetových stránkách klub nabádal své fanoušky, aby na zápas dorazili hodinu a půl před úvodním vhazováním.  Sedmdesát pět minut před utkáním totiž začala show, která je věnovaná jen málokomu.

Moderátor celého večera Alan Roach nejprve přivítal všechny příchozí do Pepsi Center, tedy do arény, ve které je doma tým Colorada Avalanche. „Šestý dres dnes vystoupá pod strop tohoto stadionu. Jeden jediný hráč z již oceněných odehrál všechny zápasy v NHL za Colorado a byl to právě Milan Hejduk,“ pravil Alan Roach, který speciálně přivítal vedle generálního manažera týmu Joea Sakica také syny Hejduka Marka s Davidem a jeho manželku Zlatu. 

Milan Hejduk.
Pocta pro Hejduka. Jeho 23 bude viset pod stropem haly Colorada

Z klubového prstence tribuny přišel za obrovského aplausu Milan Hejduk na ledovou plochu a po červeném koberci mířil na střed ledové plochy za svou rodinou. Gabriel Landeskog, současný kapitán, mu pogratuloval jako první. Symbolický moment hned na úvod. Byl to právě Landeskog, který ve svých devatenácti letech převzal po Milanu Hejdukovi kapitánské céčko, a stal se tak nejmladším kapitánem v historii National Hockey League. 

Nechyběla ani ručně malovaná kresba od denverského umělce. Tou dobou bylo na Hejdukovi snad poprvé vidět dojetí. Joe Sakic ve svém projevu vzpomínal na začátky Hejduka v Coloradu. „Bylo úžasné sledovat, jak do každého zápasu jde s neopakovatelným nasazením a zaujetím,“ řekl a dodal, že měl obrovské štěstí, že mohl hrát s tak úžasným hokejistou.

Milan Hejduk.
Milan Hejduk: Vypadá to, že Slovan jde správným směrem

Pokud se Milana Hejduka zeptáte, na jaký moment ze své aktivní kariéry vzpomíná, tak odvětí, že na zisk slavného Stanley Cupu v roce 2001. Na ledovou plochu velmi slušně zaplněného Pepsi Centera přinesli Peter Forsberg a Alex Tanguay právě onen pohár, který spolu s ústeckým rodákem vybojovali.

Následně za řečnický pult vstoupil Milan Hejduk, který tak mohl zahájit pečlivě připravený proslov. „Vyrostl jsem v České republice, kde jsem začal s hokejem. Své první krůčky na bruslích jsem udělal v rodném Ústí nad Labem, které je hodinu cesty od Prahy. V první řadě chci poděkovat rodičům, bez jejichž podpory bych hokej nikdy nehrál,“ pravil. Vzpomínal také na největší vítězství českého hokeje, na olympijské hry v Naganu v roce 1998. Právě tento turnaj mu podle jeho slov výrazně pomohl probojovat se do slavné National Hockey League.

Na podpis Milana Hejduka stáli fanoušci frontu. Podpisy rozdával také brankář Michal Neuvirth.
Milan Hejduk: K ústeckému hokeji mám dobrý vztah

„Chci také poděkovat svým někdejším spoluhráčům Joeu Sakicovi, Patricku Royovi, Petru Forsbergovi a Raymondu Bourqueovi. Oni mi ukázali cestu k úspěchu a bylo mi ctí s nimi hrát v jednom týmu. V dresu Colorada jsem strávil krásných 14 sezón, užil jsem si každý zápas a třetinu,“ vzpomínal ve svém proslovu, a pak také hovořil budoucnosti Avalanche. Hned deset hráčů současného kádru je mladší 24 let.

V další pasáži proslovu poděkoval jmenovitě všem trenérům, kteří jej trénovali v NHL. Ještě předtím ale vyslovil větu, která musela zahrát u srdce snad každého českého fanouška hokeje. „Ze všeho nejdříve ale musím poděkovat Ivanu Hlinkovi, který mě vzal na olympijské hry v Naganu,“ řekl značně dojatý Milan Hejduk.

Hokejista Milan Hejduk.
Přijďte si pro podpis hokejisty Milana Hejduka

Na závěr proslovu poděkoval svým synům, manželce a fanouškům za podporu během dlouhé kariéry. „Speciálně chci poděkovat manželce za podporu a porozumění na mé nesnadné cestě hokejovým životem. Její péče po zápasech byla parádní,“ dodal s úsměvem.

Jan Prošek