„Probíhá tu Mezinárodní letní hokejová škola. Pořádáme ji už po dvanácté, dříve jsme působili v Děčíně, teď to zkoušíme v Ústí nad Labem," uvedl pořadatel David Svoboda.

Skupinový trénink

Kempu se tento týden účastní na šedesát mladých hokejistů. „Kromě Čechů tu máme Rusy, Bělorusy, Nizozemce, také jednoho Švýcara a další cizince," vypočítával David Svoboda.

Program kempu je zaměřen na všestrannou přípravu mladých hokejistů.

„Zajistili jsme skupinový trénink, na jednoho trenéra připadá pět až šest hráčů. Trénujeme individuální herní činnosti, vedení puku, přihrávky, střelbu, hru na malém prostoru i celoplošně, kombinace a také speciální dovednosti obránců a útočníků. Připravený je i trénink brankářů," přiblížil program kempu David Svoboda.

Jako Jágr

Jak dodal, fakt, že na kemp přijeli kluci dobrovolně a rodiče jim účast platí, přispívá k tomu, že se většina hráčů snaží. „Mají motivaci se něco naučit. Třeba i hrát jako Jágr, takže moc kázeňských problémů nemáme," poznamenal David Svoboda.

To potvrdila i trenérka Daniella Figotina, která do Ústí nad Labem přijela až z ruského Čeljabinsku. Kluky učí efektivní bruslařské technice.

„S respektem hráčů ke mně problémy nemám, chtějí se něco naučit, tak poslouchají a nevadí jim, že je vede žena," uvedla trenérka.

Talenty a ti druzí

„Je tu několik talentů, ale mnozí mají co zlepšovat," poznamenala trenérka. „Ano, díváme se po talentech, ale pokaždé také objevíme někoho, kdo hokej hrát prostě nemůže," doplnil David Svoboda.

Pravidelným účastníkem kempu je dvanáctiletý Kristián Kudrhalt z Děčína, který hraje za Litvínov. „Už jsem tu byl několikrát a je to tady dobrý, hodně se naučíme," řekl o kempu Kristián.

Zájem mladých sportovců o hokejovou školu je vysoký. „Příští týden tu bude asi osmdesát kluků. Máme jim co nabídnout na ledě i mimo něj. Trénují je takové osobnosti jako Milan Hejduk, Jan Čaloun a Petr Franěk," řekl David Svoboda.