„Důvodem, proč teď netrénuji, nejsem aktivní na sociálních sítích a nevycházím z domu – a když už, tak jen na vozíku – je rakovina. Lékaři mi diagnostikovali zhoubný nádor na srdci,“ uvedl Buchtela.

S nemocí je připravený se poprat. „Poslední dva týdny byly hodně zvláštní pro mě i pro celou rodinu. Jestli se dá život během dvou dnů přehodit vzhůru nohama a úplně od základu zpřeházet priority, tak vám říkám, že to jde,“ pokračoval. „Ve dvaceti letech raka nečekáte, ale když přijde, nezbývá nic jiného než bojovat. Není čas litovat se, ptát se proč zrovna já a ne ten druhej, prostě a jednoduše bojovat,“ dodal mladý muž.

Obránce Ondřej Buchtela během své kariéry hrál za týmy Litoměřic, Kadaně, Ústí nad Labem. V srpnu 2016 už jako hráč české mládežnické reprezentace poprvé nastoupil na led v dresu Pirátů Chomutov. Za chomutovský klub odehrál 27 zápasů v extralize. Loni odešel do Benátek nad Jizerou.

Jakub Štochl
Jakub Štochl: Sestup Chomutova mě dostal do dospělého hokeje

Chomutovský tým svému bývalému hráči vyjádřil podporu. „V našem klubu strávil šest sezon, se starším dorostem vybojoval extraligové stříbro a vstřelil v našem dresu i první gól v Tipsport extralize. Nyní čeká Ondřeje Buchtelu soupeř z nejnáročnějších. Drž se a bojuj, Buchto,“ poslal chomutovský klub vzkaz po sociálních sítích.

Nádory na srdci jsou vzácným onkologickým onemocněním. Pokud se objeví, jedná se z 80 procent o nezhoubnou variantu. „Kromě nezhoubných myxomů se mnohem vzácněji vyskytují i zhoubné nádory srdce, které bychom mohli laicky označit za rakovinu srdce,“ vysvětlil kardiolog Jiří Štefánek. „Jedná se o zhoubné nádory z pojivové tkáně, takzvané sarkomy, které ovšem mohou vzniknout prakticky v jakékoli lokalizaci v těle,“ doplnil specialista.

Únava, bolesti svalů

Jen na základě příznaků se nádory špatně odhalují. Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou, únavovým syndromem, vyčerpáním, hubnutím a bolestmi svalů. Jedinou možností léčby je operace, při které se nádor odstraní. Podle webového portálu SVOD.cz, který provozuje Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Masarykův onkologický ústav v Brně, se pohybuje počet onemocnění na sto tisíc obyvatel pod číslem jedna. Od roku 1977 počet pacientů klesl téměř na polovinu. V posledních deseti letech se také zvyšuje počet uzdravených.