Ústí n. L. – Včera večer začalo v Ústí nad Labem pod hlavičkou Slovanu hokejové soustředění mládeže. Potrvá až do soboty a letos se ho účastní vůbec poprvé i mladíci ze zámoří, konkrétně hokejisté Chicaga Blackhaws, ročník 2003.
Kromě toho povede mladíky řada slavných hokejistů, například Martin Štěpánek, Milan Hejduk či Jan Čaloun, který celou akci přibližuje. Celé soustředění má navíc charitativní podtext, závěrečný turnaj bude zdarma přístupný i veřejnosti.

Kolikátý ročník této akce se letos koná a pokolikáté tu jsou hráči ze zámoří?
Začali jsme loni, takže jde o druhý ročník. Hráče ze zámoří tu ale máme letos prvně.

Co vedlo k tomu, že jsem přiletí akademie tak slavného klubu?
Všechno šlo přes bývalého zdejšího primátora Jana Kubatu. Jedná se o ročník hráčů 2003, ti kluci hrají s jeho synem a Jan Kubata nás oslovil, zda je možné, aby se tohoto soustředění zúčastnili i hráči Chicaga. Samozřejmě jsme souhlasili.

Co si od toho slibujete?
Zejména pro místní kluky to bude skvělé porovnání s hráči z jiné země ze špičkové soutěže. Navíc i pro nás to bude skvělá reklama, že tak kvalitní klub z Ameriky přiletí sem, do Ústí.

Myslíte si, že už v tomto mladém věku se mohou naši hráči hodně naučit?
Já myslím, že ano. Myslím, že to bude zajímavé pro všechny, protože ani já si nedokážu představit, na jaké úrovni mohou ti Američané být, tudíž i já se na tuto spolupráci moc těším. Každé odpoledne budou probíhat tréninkové zápasy, kde se mohou hráči učit od svých amerických kolegů.

Máte na mysli přímo české hráče proti americkým?
V podstatě ano, vše vyvrcholí v sobotu předáním charitativního šeku a poté zápasem Čechů s Američany, v neděli pak bude ještě turnaj, do kterého se zapojí i Chomutov.

Sobotní zápas bude přístupný i pro veřejnost?
Ano, hrát proti sobě budou jednotlivé věkové skupiny, po druhém zápase bude slavnostní ceremoniál s předáním šeku, to bude zhruba v půl druhé. Zhruba kolem půl čtvrté pak nastoupí nejstarší žáci Slovanu proti Chicagu.

Přibližte charitativní podtext celé akce.
Z každé přihlášky jde 100 korun na pomoc Martince Kašparové, která se úspěšně vyléčila z rakoviny, z čehož mám obrovskou radost. Vybraly se pěkné peníze, celou částku ale zveřejníme až na tom ceremoniálu.
Pro veřejnost je celý sobotní program přístupný zdarma?
Samozřejmě, není to jen pro rodiče. Budeme moc rádi, když dorazí co nejvíc dalších diváků.

Mohla by spolupráce s Chicagem pokračovat i dál?
Všechno záleží na nich, my jsme se snažili vytvořit maximální podmínky. Hráči dostávají tričko, hokejku, ale to jsou všechno bonusy. Chceme hlavně vytvořit kvalitní trénink a pracovat s naší mládeží. A samozřejmě se také něco naučit od Američanů.

Nějaké speciální požadavky třeba na stravu či regeneraci Chicago mělo?
Ne. Jedou náš režim, Jan Kubata zná naše podmínky. Co se týče regenerace a dalších, vše máme v programu zahrnuto.

Můžete to upřesnit?
Máme různé kompenzační cviky, plavání v Děčíně a spoustu dalšího, opravdu myslíme i další důležité věci kolem tréninků, včetně stravy. V kabinách budou jogurty, ovoce, a další.

Jak široký realizační tým pro tuto akci máte?
Opravdu hodně. Chceme to mít co nejkvalitnější, aby bylo o ty děti dobře postaráno. Máme 18 trenérů, 9 vychovatelek, 3 učitelky, specialistku na HEAT, trenérku lovosických házenkářek, specialistku na fyzio.

Jak je akce náročná finančně?
Vše co se vybere, se zase investuje. Účastníkům jsme koupili kvalitní hokejky CCM, zaplatit kvalitní týdenní stravu pro děti i dospělé je také velká částka. Nakoupili jsme i sportovní oblečení, chceme mít zkrátka akci na úrovni.

Jde o akci jen pro ústecké hokejisty, nebo i pro mladíky z jiných klubů?
Primárně dostali příležitost se přihlásit naši hráči. Zhruba 85 procent je ze Slovanu, asi 10 procent je z okolí, Most, Litvínov, Plzeň, zbytek jsou mladíci z Ameriky. Celkem máme zhruba 170 dětí.