Zlínský klub umožnil fanouškům vstup na místa ke stání zdarma a po delší době byl stadion solidně zaplněný. Více než pět tisícovek příznivců vidělo svůj celek netradičně ve žlutých dresech díky souhlasu Českých Budějovic.

„Snad to pomůže k prolomení dosavadní mizérie,“ doufal před úvodním vhazováním generální manažer Miroslav Michalovský. A nakonec se nemýlil.

Na utkání dorazil i bývalý zlínský útočník Petr Čajánek, který po odchodu ze St. Louis Blues míří do ruské Kazaně a včera dopoledne absolvoval rozbruslení s týmem.

„Jsem rád, že mi to klub umožnil. Budu s klukama trénovat celý týden. Až si vyřídím vízum, odletím do Ruska,“ prozradil trojnásobný mistr světa.

Domácí využili hned první přesilovku na začátku páté minuty. Po 23 vteřinách překonal exzlínského gólmana Altrichtera zblízka Balaštík.

I druhou trefu přidali Zlínští při výhodě jednoho hráče navíc. Hamrlík našel mezi budějovickými beky našlápnutého Barinku, který se švihem trefil přesně k pravé tyčce.

V závěru druhé třetiny domácí přežili 94 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení, při němž Zlín podržel gólman Murín. Dvakrát na něm ztroskotal Brabenec.

Jenže ve 44. minutě hosté snížili díky pohotovému Šimánkovi a Zlínští museli bránit hubený náskok. To se jim nakonec povedlo i poté, co hosté v závěru odvolali Altrichtera.

Definitivní uklidnění mohl zajistit Balán, jenž však místo prázdné brány trefil jen protihráče a v posledních vteřinách se to domácím málem vymstilo.

„Bylo to od něj hodně zbrklé. Koncovka zápasu se hraje úplně jinak. Nevím, jestli chtěl být slavný, ale mohl podržet puk, nebo nahrát Záhorovskému,“ zlobil se asistent zlínského trenéra Jaroslav Stuchlík, který byl za vítězství velmi rád.

„Klidně mohly vyhrát i Budějovice, šancí měly dost. Ale my jsme v naší situaci víc kousali. Snad jsme se tímto vítězstvím odrazili k lepším výsledkům,“ přeje si Stuchlík.

Zato hostující kouč Jandač byl hodně skleslý. Jeho celku se v poslední době nedaří.

„Nevím, co k tomu mám říct. Pro nás měl zápas opakující se scénář. Prohrávali jsme a pak jsme se snažili zápas otočit. Mohli jsme tady bodovat,“ tvrdil rozmrzelý Josef Jandač.

„Jeli jsme sem pět hodin, dívali se na Batmana, teď si dáme večeři, podíváme se na dalšího Batmana, vyspíme se a budeme se připravovat na další zápas,“ zakončil krátký monolog budějovický trenér.

RI Okna Zlín - Č. Budějovice 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Balaštík (Zubíček), 37. P. Barinka (Hamrlík) - 44. Šimánek (Vydarený). Rozhodčí: Mikula - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Diváci: 5 105.

Zlín: Murín (38.- 39. J. Čech) - Nosek, Zubíček, Hamrlík, Galvas, Vosátko, Lučka, Klouček, Ďurák - Balaštík, Leška, Andrašovský - P. Barinka, M. Čech, Kubiš - Ondráček, Balán, Záhorovský - M. Pšurný, F. Čech, R. Pšurný. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.

České Budějovice: Altrichter - Toman, Frolo, Mucha, Vydarený, F. Novák, Macháček, Sičák - Hudec, V. Hübl, Brabenec - Kůrka, Šimánek, Sailer - Veselý, Vak, Kotrla - Hřebejk, Mertl, L. Květoň. Trenéři: Jandač a M. Černý.


Další ohlasy z nedělního utkání najdete v pondělním Deníku.