Šneci po pražsku

Šněci po pražsku.Šněci po pražsku.Zdroj: Archiv VLP - ilustrační foto
Ingredience:
šneky s ulitou dle počtu strávníků
1 šalotka
200 ml zeleninového vývaru
50 g másla
rostlinný olej
bílé víno
vinný ocet
1 žloutek
rohlík nebo houska
čerstvá petržel

Postup: Šneky budeme hodinu vařit ve vodě s trochou octa, poté je vyndáme ven a prázdné ulity můžeme nechat ještě hodinu vyvařit. Šnečí maso odblaníme, další hodinu vaříme v zeleninovém vývaru, poté šneky jemně nasekáme, dusíme na šalotce s máslem a petrželí. Přidáme máslo, pečivo, žloutek a hněteme do směsi, ze které půjdou vytvarovat kuličky. Ty dáme do ulit a ve speciálním talíři na šneky ještě chvíli zapečeme.

Kapr na černo

Kapr na černoKapr na černo - ilustrační fotoZdroj: archiv Deníku
Ingredience
Kapr
Mrkev, celer, petržel, cibule
Ocet, rybí vývar
Povidla, sušené švestky
Cukr
Koření (pepř, nové koření, bobkový list)
Rozinky, mandle, vlašské ořechy
Strouhaný perník

Postup: Osmahněte nastrouhanou kořenovou zeleninu s cibulí. Přidejte cukr, zkaramelizujte. Poté dáme koření, ocet, který necháme odvařit, základ zalijeme rybím vývarem (můžeme i vodou) a krátce povaříme. Přidáme porce kapra, vaříme asi čtvrt hodiny, vyndáme je a dáme do omáčky povidla, rozinky a ořechy. Poté omáčku propasírujeme, nalejeme ji na kapra a přidáme uvařené rozinky s ořechy. 

Jak chutná Česko s Milanem Peroutkou.
Milan Peroutka: Miluju thajské jídlo, ale v Thajsku jsem nebyl