Zcela logicky se na tomto čísle nejvíce podílejí lidé nad šedesát let. Zhruba dvě pětiny z nich přiznávají, že si za poslední rok vůbec neužily.

Ilustrační foto
Polohy při milování: Češi rozhodně nepatří mezi akrobaty

„Za holkama jsem se toho naběhal v mládí, teď už radši posedíme u pivečka,“ směje se na zahrádce kolínské restaurace šestašedesátiletý muž, který se představil jako Petr.

Počet lidí žijících ať už v dobrovolném, či vynuceném „celibátu“ začíná růst už po padesátce. Bez sexu tak podle dotazníkového šetření Deníku v rámci projektu Jak milují Češi žije zhruba šestina padesátníků.

Infografika - Jak milují ČešiZdroj: Deník

Vraťme se ale do kolínské krčmy: u vedlejšího stolu sedící skupinka třicátníků se zajímá, jak jsou na tom se statistikou právě jejich vrstevníci. Když zjistí, že v rozmezí 30-39 let nemělo poslední rok sex pouhých šest procent dotázaných, jeden z nich pokyvuje hlavou: „To dá rozum, lidé se v tomto věku snadno seznamují.“

„Nestěžoval sis, že jsi poslední rok sám a nemůžeš nikoho potkat?“ s úsměvem si do něj rýpne vedle sedící mladá žena.

Zajímavý výsledek dávají i odpovědi mladých respondentů ankety. Mezi 15 a 19 lety jsou aktivnější dívky, jen 22 procent z nich uvedlo, že v posledním roce nemělo sex. Z teenagerů-chapců se k tomu přiznalo 40 %. 

Ilustrační foto
Sexuální život Čechů? Dříve s ním začínají dívky, ukázal průzkum