„Poslechnout si ji můžete na našich webových stránkách www.fesaci.cz,“ vzkázal fanouškům Fešáků i Kabátu Antonín Kny, fešácký kapelník.

Na podzim také Fešákům vyšlo CD/DVD z loňského narozeninového turné s bratry Janem a Františkem „Fešáci 40, Nedvědi 60: Lucerna 07“. A protože je konec roku, právě jedou své tradiční turné Vánočních salonů po ČR. Ve středu od 19.00 zahrají v děčínském KD Střelnice a ve čtvrtek od 19.30 hod. v Kulturním domě v Ústí.

O současnosti i blízké budoucnosti legendární kapely jsme si povídali právě s Antonínem Kny.

Je letos vaše vánoční turné větší než loni?

To není turné, to bylo loni ke 40 letům. Jsou to Vánoční salony s hostem. Tím je Erika Horká, dříve Kahounová a potom Řičicová. Naposledy s námi byla v Lucerně v roce 2004, teď hraje v Národním divadle v jazzové opeře Dobře placená procházka po boku Jiřího Suchého.

Ale ještě bude vaším hostem country zpěvák Jakub Smolík, že?

Ano, ale jen na jediném koncertu – v Ústí. Vystoupí na přání pořadatelů, zahraje s kytaristou Frantou Kaslem a v doprovodu hráče na klávesy Zdeňka Hradeckého.

Máte v repertoáru i nové písničky?

Máme, hrajeme skladby z desky „Fešáci… je nám 40“, která jako 2CD vyšla loni. Jsou to třeba písničky Je nám 40, Zas mě volá Georgia… Na koncertu máme i dvě nebo tři skladby od Michala Tučného, hlavně ale zpíváme vánoční písničky – to je důležitý. Navíc určitě budeme hrát i Pohodu od Kabátů, kterou jsme pro Souboj hitů předělali do bluegrassu. Kabáti nám to dovolili, byla to strašlivá legrace a všichni teď po nás chtějí, abysme ji hráli i na koncertech.

Kdo určitě ze staré sestavy Fešáků nebude chybět?

Budou všichni, kromě Pavla Brümmera a Jindřicha Šťáhlavského. Pavel s námi nejezdí už pět let a nebude jezdit dál, Jindra si teď dá na chvíli pauzu…

Původně se mluvilo o hostovi Janu Nedvědovi…

Ale ne, o něm nikdy nebyla řeč. Pozvat jsme si chtěli Františka Nedvěda, ale sešlo z toho už někdy na jaře. Tak jsme si pozvali Jakuba Smolíka, kterej teď taky jede vánoční turné a byl ochotný přijet. Erika je na všech salonech, Jakub Smolík jen v Ústí.

Co chystáte nového?

My právě nic nechystáme, jenom přemýšlíme… Teď jsme totiž dva roky za sebou vydali desku a už je přefešákováno.

A už jste tedy něco vymysleli?

V porotě Souboje hitů byli Láďa Štaidl, Michael Kocáb a Naďa Urbánková. A Michael Kocáb sám řekl, že by možná bylo dobrý, kdybychom od Kabátů předělali víc písniček. Teď to tedy není domluvený ani s Kabáty ani s jejich vydavatelem, ale zatím jen koketujeme s myšlenkou, že bychom vzali nějakých patnáct kabátích písniček a předělali je do country muziky.

Jak to ale uděláte, abyste se vyvarovali toho, aby z vás nebyl třeba další Maxim Turbulenc? Nebo to v případě Fešáků nehrozí?

Maxim Turbulenc k nám vůbec nepatří! Oni všechno ztvrďují, my to naopak změkčujeme – v tom je mezi námi základní rozdíl. Oni do písniček přidávají to svoje tuc tuc tuc, my naopak těm skladbám dáváme jemnější kabát.