"Na Silvestra tam budu už počtvrté, zatímco Karel Gott tam byl jen třikrát,“ patřičně pyšně se pochlubil bavič. „Karel si tentokrát pozval i Halinu Pawlowskou a Frantu Ringo Čecha, téma bude Otevřeně o sexu,“ prozradil Ústečan – rodák z Lomu u Mostu. Na ČR1 se přitom objeví v silvestrovském prime time – VšechnoPárty tentokrát začne hodinu před půlnocí.

Alois má na kontě jedinou filmovou roli, hraje bláznivého traktoristu v komedii Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli. Letos pro TV Nova na Silvestra nic nového netočil, ale tato stanice už ve čtvrtek 1. ledna uvede právě Poledňákové Krokodýly.

Sám o sobě Josef Náhlovský tvrdí, že už měl snad všechny nemoci. Moc rád vaří a vymýšlí originální, byť trošku bláznivé, pohádky o – Krušnohorcích, národu, který ve středověku žil v našem regionu. Vymyslel, resp. mnohaletým bádáním objevil a zrekonstruoval jejich mytologii, popsal jejich zvyky a nezapomněl ani na ty negativní. Jejich recepty, pohádky, příběhy i mnoho dalšího pak shrnul do knihy Krušnohorská kronika, která letos vyšla u pražského nakladatelství Brána. Ilustroval mu ji jeden z nejlepších kreslířů u nás, Štěpán Mareš, smát se u ní budete od začátku do konce. Ale je to i praktická příručka pro hospodyňky, její krušnohorské recepty jsou vyzkoušené a chutné. Autora jsme se tedy zeptali:

Které recepty v knížce najdeme?
Třeba uzenou bábovku, která se necukruje ale solí. Jsou tam i krušnohorský bambrle, recept, kterej už dnes spousta lidí umí – předváděl jsem ho už i v televizi. Žebrácká chlebovka je pro nevítanou návštěvu, třeba pro tchýni, výborný hrachovníček je nevhodný pro milence a pralinkové koblížky jsou skvělé pro děti a vyléčené alkoholiky.

Hodil by se některý na Silvestra, nebo na Nový rok na vystřízlivění?
Na Silvestra je vhodný třeba hrdlovský sulcík, pochoutka z vepřových nožiček. Je výborný k pivu. A jako vyprošťovák doporučuju každýmu smetanovou česnečku. Chutná, je jemná, lahůdková a není z člověka ten česnek tolik cítit. Na 1. leden dopoledne ideální.

O Jiřině Bohdalové je známé, že je výborná kuchařka. Který recept vám pochválila?
Krušnohorský brambrle – a nebyla sama. Pochvalují si je třeba Petr Novotný a Marián Labuda, vaří si je i doma. Určitě se bude hodit všem příští rok, když bude krize. Za stovku se jich nají čtyři nebo pět lidí. A pro příští rok tu mám ještě i další recept – Gothaj – ču – žou, jídlo pro chudý. Chutná jako čína, ale je z gothaje.

Kdy jste se začal Krušnohorci zabývat a proč?
Zdálo se mi o nich jednou ve snu, bylo to ještě za časů studií na ústecké Pedagogické fakultě. A proč? Bylo mi líto, že tu žádný slovanský folklór nebyl, tak jsem ho holt musel vymyslet. To abych obhájil, že tu vůbec můžeme bydlet.

Co na vaše recepty říká Karel Šíp?
Ten vůbec neumí vařit. To je zajímavý, on je totiž – na rozdíl od nás ostatních herců, kteří jsme výborní kuchaři – absolutně nekuchař. Ten vaří tak, že chodí nakupovat jídlo po bufetech do kastrůlků.
Říkal mi ale, že bude vařit poprvé v životě – a hned na Vánoce svíčkovou a knedlík. Teď je v Rakousku, ale až přijede, musím se ho zeptat, jestli to vůbec bylo k snědku. Já mu říkal: „Prosím tě, zavolej mi druhej den jen v případě, že to dobře dopadlo“. Nevolal…
Předtím tvrdil: „Koupil jsem pravou svíčkovou, maso stálo asi 600 korun, naložil jsem to přesně podle receptu…“ Myslím, že má recept od pana šéfkuchaře Nodla. Jsem zvědavej, jak to dopadlo, ale nemohlo to dopadnout dobře. Napoprvé svíčkovou dobře nikdo neudělá…

S jakými pořady právě jezdíte?
S Karlem Šípem, se kterým dělám už 15 let, máme teď tři pořady: zájezdní Sanatorium, Blázinec a VšechnoPartička. S Pepíkem Mladým, se kterým jezdím už 25 let, mám pořad Komikadze v akci a s Frantou Nedvědem mám zájezdní pořad Pohodová země Františka Josefa.

Karl Šíp si vás do TV VšechnoPárty zve často, že?
Zve, teď na Silvestra ve VšecnoPárty o sexu už to bude počtvrtý. Dohání mě ale Karel Gott, kterej tam byl třikrát. Ale vedu!

Na DVD VšechnoPárty vzpomínáte na svá učitelská léta, na zážitky se studentkami a s revizorem. Jak jste se na něj domluvili, ale zkazil jste to…
Ano, to byla VšechnoPárty o školství…

Zopakoval byste si to někdy rád, postavil byste se ještě dnes před studentky?
Klidně. Češtinu už bych mohl učit asi těžko, ale literaturu určitě a hlavně dějepis, o ten se dál zajímám a vzdělávám se v něm.

S Karlem Šípem už se musíte dobře znát. Přesto – jiskří to mezi vámi?
Ne ne ne. Já jsem takovej prudkej a on je kliďas, takže si navzájem vyhovujeme. Totéž já mám i s Mladým – Pepa je taky takovej pohodář a já jsem
tam vždycky ten element, co zlobí. Dělám chytrýho, oni mě vždycky usměrní že jsem blbej já… a je to v pořádku.

V Silvestrovské VšechnoPárty si budete povídat otevřeně o sexu. Pobavíme se?

My jsme se bavili dobře – a publikum taky. Lidi doslova padali ze židlí. Jestli to tedy moc nesestříhají, bude to dobrá zábava. Jsou tam příhody, že by člověk… brečel.

Prozradil jste něco i sám na sebe?
Všechno! Vyprávím tam své erotické příhody, které jsem opravdu zažil – doporučuji všem.

Vzpomínáte i tam na svá učitelská léta? Na pěkné studentky, kterým nešlo odolat…
Ne, tak to ne. Sex z mých učitelských let se tam nedostal, v tý době to ale ještě ani moc nebylo (vesele/smutně). Ale vztahům se studentkami jsem se vždycky vyhýbal.

Smetanová česnečka, ideální na 1. ledna 09:
Potřebujeme: 3,5 dcl smetany (sladké), sýrové nočky (kousky cihly), 2 žloutky, lžíce hl. mouky, česnek, sůl, máslo
Smetanu povaříme. V trošce smetany utřeme žloutky s lžící mouky. Přelijeme vroucí smetanou a vytvoříme základ budoucí polévky. Utřeme česnek se solí a máslem a poté přelijeme vroucím smetanovým základem. Do polévky vsypeme sýrové nočky. Podáváme s opraženými toasty.
Tuto česnečku lze jíst ve společnosti, neb smetana eliminuje nelibý zápach česneku.

z Krušnohorské kroniky