Je to jistě skvělá zpráva pro komedií chtivé severočeské publikum, ale „nic moc“ pro Severočeské divadlo opery a baletu (SDOB) i 5. ročník divadelní přehlídky Ústecká forbína 2011. Představení Světáci totiž SDOB a Forbína uvedou jen měsíc po sobě 7. října od 19.00 a 7. listopadu.

Zato se v něm ale jak v Ústí, tak i 12. října v Chomutovském divadle představí herci, známí z televize i jiných divadel (sourozenci Gondíkovi, Mahulena Bočanová, Jan Přeučil…), z grilování po českých supermarketech či z TV seriálů (Martin Zounar) i z muzikálů (Monika Absolonová, Pavel Vítek…) a zábavných TV pořadů (Aleš Háma). Je ovšem třeba připomenout, že někteří mají alternace…

Nás ale zajímalo, jak vnímá přenesení Světáků na divadelní pódia herečka Jiřina Jirásková. Tady ta, která sama v této skvělé české komedii Zdeňka Podskalského z roku 1969 hrála po boku Brodského, Libíčka, Bohdalové, Janžurové, Menšíka…

Paní Jirásková, viděla jste již nejnovější divadelní zpracování Světáků od společnosti Háta či v hradeckém Klicperově divadle?
Neviděla, i když mě už pan režisér Morávek velmi prosil, abych jim přišla do Klicperova divadla v Hradci to představení požehnat. Snad se k tomu brzy dopracuji.

A nemáte z toho strach?
To víte, že mám. Pro mě jsou Světáci kultovní věc. Když se dívám na svou filmografii, tak jsem natočila strašnou spoustu filmů ale Světáci patří mezi ty nejlepší. Takže pochopitelně z toho mám trošku trému. Umíte si představit jak někdo hraje třeba Bohdalku?

No, právě! Sám nevím, zda mám jít do divadla s pocitem, že shlédnu úplně novou hru či budu porovnávat inscenaci s originálem.
Nedovedu si odmyslet ty tři kluky. Tenkrát jsem měla Zdeňku Podskalskému strašně za zlé, že jsem nehrála partnerku Bróďovi. On byl taky takový drobný jako já. Bróďovi dal Janžurku a na mě zbyl ten „největší“ Libíček. Jenže on byl skvělý herec a s ním se hrálo báječně.

Vás, tedy Jiřinu Jiráskovou hraje v „pražských“ Světácích Adéla Gondíková v alternaci s Mahulenou Bočanovou. Byly za vámi pro radu jak na tuto roli?
Naštěstí nebyly. Protože, já bych jim stejně neuměla poradit. My tři jsme hrály ve filmu pěkné potvory (smích). Ale roztomilé potvory.

Je to už přes 40 let, kdy film vznikl. Měl hned na začátku takový úspěch nebo až postupem času?
Hned po prvních dnech bylo jasné, že to bude trhák. A to i díky tomu, že to bylo v době, kdy tento žánr umíral. Byl to začátek 70. let a Zdeňkovi Podskalskému zatrhli dělat filmy tohoto druhu. Nakonec to však dopadlo tak, jak dopadlo. A jsem za to ráda.

Jak těžké bylo ve filmu pro chytrého člověka jako jste vy hrát prosťáčku, potažmo lehkou děvu?
Ohromně mě to bavilo. I Jiřinka Šejbalová se na své roli „mamá“ …ono to mělo ještě jedno slovo, ale to já do novin říct nemohu… pořádně vyřádila. Během natáčení jsme si užily spoustu legrace.

Kterou roli byste si dnes představovala pro sebe?
No, (delší rozmýšlení)… jedině roli Bródi. Ten byl z těch omítkářů nejinteligentnější.

Zpracoval Vít Hnízdil