Premiéru světové muzikálové klasiky Funny Girl, dojemného příběhu ze 30. let minulého století s dobovou hudbou, chystá na pátek ústecké divadlo. Jeho hvězdou je pražská muzikálová zpěvačka Monika Absolonová, režisérem Lumír Olšovský.

Zpěvačka právě s ním pracuje často, věří mu. Přesto byla neposlušná.

„Zakázal jí“ vidět filmovou Funny Girl s americkou hvězdou Barbarou Streisandovou v hlavní roli, neposlechla a je nešťastná. „Barbara to zpívá úplně jinak, vlastně jak chce. Not se nedrží a já nemůžu a nechci s ní soupeřit,“ řekla Deníku.

„Ale vážím si jí, je to podle mě jedna z nejlepších muzikálových hereček na světě. Vždyť za to dostala i Oscara!”

Vidět Moniku Absolonovou na pódiu ústeckého divadla je zážitek. Je „k nakousnutí”, kostýmy si užívá, jejich autory chválí. Jen se občas v roli musí převléknou hodně rychle. Je nadšená ze spolupráce s ústeckými herci i technikou, tvrdí, že zde máme skvělého zvukaře.

Hudbou starých časů, jazzem a swingem žije, ač je to pro ni - ve srovnání s běžnými muzikály, třeba Kleopatrou nebo Nocí na Karlštejně - novinka.

Ještě náročnější je pro ni text. „Tolik slov jsem se nikdy najednou učit nemusela,” obrací oči v sloup.

Ale na premiéru se hodně těší. A ústecké publikum zve: „Užijeme si to spolu!”

Režisér Lumír Olšovský také alternuje jednu z hlavních rolí.

S Pavlem Nečasem se střídá jako Nick Arnstein, osudová láska Fanny Briceové. „Ne, nechystáme na něj nic. Ale uvidí sám, že to není snadné,” dodává tajuplně zpěvačka Monika Absolonová.

Autoři muzikálu Isobel Lennartová a Bob Merill se inspirovali skutečným příběhem herečky a zpěvačky Fanny Briceové. V letech 1910 až 1936 fascinovala diváky v revue broadwayského režiséra i producenta Florence Ziegfelda, ale podle Moniky Absolonové to vůbec neměla jednoduché.

„Výjimečný talent Fanny Briceové, jímž uchvacovala několik desetiletí, klade velké nároky na její muzikálovou představitelku. Musí bravurně herecky, pěvecky i tanečně zvládnout náročná revuální čísla i emotivně zahrát niterné konflikty osobního života hvězdy. I proto byla Funny Girl na Broadwayi uvedena od svého vzniku jen jednou: v roce 1964 s Barbrou Streisand v titulní roli. Ústecká inscenace, která je 5. nastudováním muzikálu u nás, našla dle mého vynikající představitelku v Monice Absolonové,“ uvedl dramaturg Pavel Bár.

Rozhovor s Monikou Absolonovou si přečtete v pátečním Ústeckém deníku.