Pivovarské slavnosti Zlatopramen 11 v sobotu 9. června v Letním kině v Ústí zvou na pěnivý mok tradičních značek či oblíbené speciály. Hvězdami akce budou pop rockoví Chinaski a písničkář Tomáš Klus, koncert láká také na UDG původně ústecké, či dnes především u dívek populární Mandrage.

My jsme se ale na pivní chutě a „české Pink Floyd" ptali zpěváka a šéfa Chinaski Michala Malátného, spoluautora hitů této pražské kapely. „Chinaski vystoupí na hlavné scéně letního kina od 20.50 hodin, tedy v samém finále Pivovarských slavností Zlatopramen," upozornila ještě Johana Turner, spolupracovnice kapely.

Michale, na sezonu vyrážejí Chinaski s něčím novým. Co to bude tentokrát? Oblečení, pár písniček, nová technika, nové přítelkyně…

Novinky a překvapení si schováváme na podzimní klubové turné. Na léto jsme sestavili playlist jako jakési Best of Chinaski, ale je samozřejmě jiný než loni.

Uslyší Ústí i váš pivní song?
Žádnou píseň o pivu nemáme, ale třeba nás inspirujete!

Míváte dilema, zda pivo, nebo víno? Jak to řešíte v kapele?
Kdysi jsme snad byli „pivní" kapela, ale skoro všichni přesedlali na víno. Nejdříve na bílé, postupem času na červené. Nejradši máme těžká červená vína z Jižní Ameriky a Austrálie.

Dobrá, ale „baví" vás pivní speciály, či dnes módní piva ovocná? Nad nimi kdysi Češi ohrnuli nos, smáli se Němcům, že pijí „pivo se šťávou", a dnes už je také konzumují na litry…
Pivní speciály občas, ovocná piva téměř nikdy. Když už pivo tak černé, pro něj mám slabost.

Když jsem vám kdysi navrhl, že by záznam turné k 2CD „Autopohádky 2" mohl vyjít jako součást DVD se stejnojmenným filmem, reagoval jste nadšeně. Ale sešlo z toho proč?
Nápad to byl dobrý, ale realizace těžší, než jsem předpokládal. Museli by se v první řadě domluvit vydavatel CD s výrobcem filmu a to nebylo v mých silách zařídit.

Máte tedy „v záloze k použití" ten záznam „na někdy"? Třeba jako bonus nového CD?
Ano, záznam je v archivu a věřím, že v budoucnu bude jako zajímavý bonus součástí výběrové desky.

Hodily se vám pak ještě někdy Autopohádky v knižní podobě? Třeba v dětském pokojíčku, nebo v mateřské škole?
Autopohádky teď už delší čas leží v šuplíku. V dětském pokoji mé dcery teď frčí Fimfárum Jana Wericha, Křemílek a Vochomůrka Václava Čtvrtka a Praštěné pohádky Ludvíka Aškenazyho.

Už vycházejí kompletní kolekce alb, třeba Gott, Semafor, Rottrová, Jazz Q či Müller. Cítí se Chinaski na takové bilancování?
Kompletní kolekce jsou poslední snahou prodat ještě alespoň nějaké desky na trhu, který už přestal fungovat. Na bilancování se vůbec necítíme, ale i my jsme vydali předloni komplet našich prvních sedmi desek. Howgh!

Letos jste byl v Bílině hostem mimořádného koncertu Filipa Benešovského a spol. s hudbou Pink Floyd. Jak na to vzpomínáte, pokolikáté to bylo?
S Filipem Benešovským a spol. jsem vystupoval asi počtvrté a vždycky to byl velký zážitek. Obdivuji jejich profesionalitu a oddanost téhle kapele.

Co byl pro vás nejsilnější moment té skvělé show?
Nejsilnějším zážitkem tentokrát bylo, že jsem zazpíval píseň Have Cigar bez jediného přeřeku v textu. Nerad totiž zpívám v angličtině.

Ten bílý plášť, který jste měl na pódiu s „Pink Floyd" v roli „psychiatra", trochu připomínal váš „kostým" z filmu Chyťte doktora, vaší zatím poslední filmové role. Chystá se další?
Nemám ambice filmového herce. Dostal jsem pěknou nabídku role v divadle v Karlových Varech a vážně o ní přemýšlím, film mě neláká. Bylo to krásné a bylo toho dost.

Jak by vypadal žebříček pěti vašich nejoblíbenějších kapel? Na kterém místě by byli Pink Floyd, která česká kapela by byla za nimi nejvýš?
Dovolím si napsat 10 kapel, protože 5 je tak strašně málo, že už 15 minut sedím nad klávesnicí a nemůžu se rozhodnout. Takže v tomto pořadí: The Beatles, The Pink Floyd, AC/DC, Stereo Mc´s, Zero 7, Pjatnizza, Faith No More, The Black Keys, Buty, Tata Bojs.

První sníh, sólový projekt vašeho kolegy z Chinaski Ondřeje Škocha, je zajímavá a fajn poklidná deska. Dostane Ondřej šanci zazpívat si něco z ní i na koncertě Chinaski?
Ne. Všechny sólové projekty jsou SÓLOVÉ projekty, tudíž nemají na koncertě Chinaski co dělat. Ale deska je to hezká!

Tvrdím: Podobné projekty jsou pro Chinaski přínosem, ozvláštněním, dávají vašim kolegům (i jejich manželkám) křídla. Souhlasíte?
Ano, je to ozvláštnění a zpestření života v kapele, kde to občas zavání stereotypem. Každý máme kromě Chinaski ještě jinou hudební aktivitu, kam „utíkáme", ale rádi se zas sejdeme ve zkušebně.

Co je u Chinaski nového, co vás aktuálně či letos čeká?
Po letní festivalové sezoně skupinu Chinaski čeká klubový podzim a příprava nové desky, která by měla vyjít v květnu 2013.

Program Pivovarských slavností v Ústí:

Hlavní scéna:
14.00 Koblížci
15.10 O5 a Radeček
16.30 Tomáš Klus
17.50 Mandrage
19.20 UDG
20.50 Chinaski

Klubová scéna:
14.00 zahájení soutěží
16.00 Vojtaano
17.20 Hot Pants
18.40 Let Me Fall
20.10 X-Left To Die