„Je to pro nás rekordní akce. Přišlo 8 700 platících plus naši partneři i zaměstnanci, ti mají vstup zdarma," řekl Jan Vyleťal z Pivovaru Velké Březno firmy Heineken. „Ve výtoči se budeme pohybovat okolo 300 sudů piva," soudil.

Pivovar představil speciály i novinky, Zlatopramen Radler Citron či Pomeranč se zázvorem. K němu měl zábavné soutěže o čepice, trička…

V PRŮBĚHU PODVEČERA PŘIDÁME DALŠÍ FOTOGRAFIE!

Úvodní show pop punkové party Koblížci nadchlo Adélu (13) z Klášterce. „Pěkný rozjez akce, ale nejsem tu jen kvůli nim. Těším se i na Kluse, program je dnes slušný," tvrdila. „Punk rock Koblížků je fajn. Mají parádní srandovní písničky, fanynky tu pařily," doplnila Romana (17) z Kadaně.

O pop rockové kapele O5 a Radeček kritici tvrdí: „Jsou lepší než Chinaski." V kině ale měli smůlu, začalo pršet a vypadával jim zvuk. „Jasný, s tak tvrdou kapelou se tu nepočítalo," smál se zpěvák. Radeček hrál hity Jedna holka či Máš mě na svědomí a k vodě z nebe přidal song Padal déšť.

Rum a kocovina

Překvapením Slavností pro mě byl litoměřický hip hopový písničkář Vojtaano, muzikant „mezi Xindlem X a Xavierem Baumaxou". Má osobité písně, byl i přisprostlý, nic pro estéty, ale bavil. Zpíval „O rumáčcích", o kocovině a hlásil „Ať žije Liťák!"

„Trochu nás zaskočilo, že už Tomáš Klus v 16.00 zaplnil celý amfiteátr. Čekali jsme, že počet lidí bude plynule narůstat," řekl Jan Vyleťal. Klus bavil „politickou písní" i dalšími pestré publikum. Byl prvním vrcholem akce, zpíval i „Dáme si dva tři kelímky, vždyť jsou to Pivní slavnosti, tak nedělej výjimky." Zněl Málčik mój i další hity, ať hodí kamenem, komu nezazpíval tu jeho. „Prý hned musel odjet, nebyla autogramiáda ani focení s ním," štvalo Martinu (15) ze Skorotic i její kámošky. „Těším se navečer na Chinaski, mám je ráda," dodala.

Úspěch měli Mandrage, jen zdánlivě „kapela pro holčičky". „Hráli dobře, ten, kdo jim pouští samply, je jejich šedá eminence, ten tu kapelu dělá," řekl Tomáš (38) ze Všebořic, bubeník kapely Nerrea. „Má to energii, ti kluci tam lítají, jen víc takových," přál si.

„Kdo tu ale chtěl pivo, musel vystát dlouhou frontu, já hodinu. To bylo hloupý," tvrdil. „Jsme si toho vědomi. Pro příště budeme muset zvolit jinou strategii. Kde byly stánky s jídly, budou příští rok pivní výčepy," slíbil Jan Vyleťal. Přiznal, že pivovar s tak velkým nárůstem počtu návštěvníků naráz nepočítal.

„Přilákala mě sem pěkná atmosféra, levnější pivo i to, že je tu celé Ústí, že potkám známé. Jdu rovnou z práce, jsem spokojený," liboval si Martin (30) z Ústí nad Labem. Obě punkové kapely z horní scény kina, Hot Pants a Let Me Fall, byly zajímavé, zábavné, ještě lepší chomutovští X-Left To Die s Davidem z Hlasu u mikrofonu. Anglické i české texty, grunge a funky dohromady, skvělý zážitek pro mě i fanoušky. Chybět oni na Slavnostech, byla by to škoda!

UDG: Koukej plavat!

Kytarista i bubeník UDG šli až do publika, kapelník Jugi dokonce chtěl „plavat" na rukou lidí až ke zvukaři. Ale nevyšlo to. Zato dali hity Slečna Mai, Ztraceni v iluzích či Marioneta a dělali show.

To i Chinaski ve finále před ohňostrojem. Hity sypali z rukávu: Duše z guma, Vedoucí, Dlouhej kouř, Drobná paralela, Punčocháče, 1. signální, Vrchlabí… Povedená akce.