Po roce se do Ústí vrací rocker Brichta s kapelou Aleš Brichta Project. Zazpívá i své velké hity Dívka s perlami ve vlasech, Barák na vodstřel, Slečna závist, Gladiátor, Jsem prý blázen jen, Deratizér…

Loni vydal nové album „Papírovej drak" se skupinou Aleš Brichta Trio, nyní ve studiu dokončuje album s Projectem. Těšit se lze na oblíbené klasické rockové balady, ale podle kytaristy Zbyňka Haase z Ústí, člena ABP a jednoho z autorů hudby, bude CD příklon k tvrdší muzice, jakou dělal Brichta ještě se skupinou Arakain. V roli předkapely se zítra v Národním domě představí domácí Nerrea.

Více o novinkách prozradil Deníku sám Aleš Brichta.

Jsem teď ve studiu

Před chvílí se mi vás „podařilo" vzbudit, omlouvám se. Ale soudím, že po noci psaní textů jste plný dojmů. Pletu se?
Hudba na desku je nahrubo nahraná a nazpívávám písničky ve studiu. Proto jsem musel texty dokončit, ale zjistil jsem, že mě chlapci z mé kapely potrestali. Zjistil jsem, že mi milý hudebník potřeboval říct něco navíc, a přidal do hudby půltakty. Úplně tak změnil frázování i melodii, to je „na vraždu". Běžně píšu rychle, ale včera jsem celou noc trávil nad jediným textem a do dvacátého kolena proklel našeho kytaristu Davida Vaňka. Kytarista Zbynďa Haase ví, co je slušností, a že v muzice musí nechat prostor textaři pro linky zpěvu. David je sice velice šikovný kytarista, ale při skládání je mu jedno, co s tím kdo udělá. Nechám mu to otextovat a uvidím, jestli to za pět let dokáže (hořký smích). Tak mi nadzvedl mandle! Už je to dobrý, ale je to ukrutná a naprosto zbytečná práce. Té skladbě to nic nepřidává, nic nepřináší.

Je pro vás běžné pracovat na textech nadoraz před odchodem do studia? Máte to jako třeba Milan Špalek z Kabátu?
Mám to jako on nebo Vlasta Henych. Já říkám, že princip je jednoduchej: Jak začnete něco dalšího vymejšlet a vylepšovat, tak to jen pokazíte. První pokus je nejlepší. Navíc těch textů je tam hodně a mít připravené víc než tři písničky, které mám jít nazpívat, zapomenu vymyšlené melodie a budu ztracenej. Točíme ve studiu Blue Velvet v Praze, nemám to daleko. Dám tam tři odpolední sejšny a bude hotovo. Myslím, že nejpozději příští týden budou zpěvy hotové, maximálně přidáme sbory a bude se domíchávat finálová fáze, aby deska jak jsem slíbil na netu na přelomu května a června vyjde.

Je to rozumný termín?
Poslední možný před prázdninami. Jinak je to špatně.

Anebo taky datel

Vaše nové album s ABP dostane název „Anebo taky datel". Proč?
To je hláška, kterou jsme používali v dobách střední školy, když nás někdo rozčílil. Místo trhni si nohou jsme říkali: „Víš co? Anebo taky datel. Starej se sám o sebe a nech nás na pokoji!" Takže jsme vymysleli datla, něco jako je ten slavný animovaný Woody Woodpecker, který vždycky dělá Cha cha cha chá chá. Takže jeden takový rockový datel bude na obalu.

Z loňského alba Papírovej drak hrajete živě song Nejde to nejde, ale ne vždy. Na čem to záleží?
Na tom, jestli ji kluci budou schopní hrát. My ji hráli jen jednou, takže ji umíme. Ale jsme parta, která umí zahrát hodně věcí, ale rozhodujeme se až na místě podle délku setu a podle sorty fanoušků. A atmosféry v sále. Nehledě na to, že letošní playlist bude upravený, objeví se v něm i věci, které jsme ještě v rámci Projectu nehráli. Takže jsme vymysleli, že budeme začínat skladbou Proč? ještě z časů Arakainu. Ale v Ústí ještě ne.