I krajská metropole se dočkala, od zítra ji bude bavit unikátní děčínská výstavní a hudební loď Cargo Gallery. Svou pouť rozjela letos v květnu v Litoměřicích a v Děčíně, odkud pochází. Během léta už bavila Pražáky na Vltavě, nyní kotví od středy 25. do neděle 29. 11.na Labi v Ústí ve Vaňově.

První je Maryško

Symbolicky vše začne one man show divadla Demago Jiřího Maryška ve středu 25. listopadu od 19.00. V neděli od 15.00 loď obsadí nadšené děti se stejně rozjařenými rodiči na show Kašpárka v rohlíku.

Mezitím ještě v pátek 27. listopadu Café Max od 20.00 vypukne na lodi Swing Party a den poté tu zaduní Koncert. Jmenovitě zahrají Prodavač, Houpací koně na svém posledním letošním ústeckém vystoupení a k nim Nauzea Orchestra a Prodavač.

O historii i současnosti Cargo Gallery jsme si povídali s Květoslavem Vršovským.

Kulturní i kultovní pouť Cargo Gallery odstartoval koncert Monkey Business v Litoměřicích a pár dnů poté děčínský koncert Dana Bárty v námořnickém tričku s Illustratosphere. Znáte se s ním dlouho?
Náš kamarád už je dlouho, ale líp by to asi řekl můj kolega Miloš, který ho zná už léta. Fandí mám a pozoroval ten projekt. A Filip Jelínek, klávesák Illustratosphere, nám napsal hudební logo. Ale nejdřív jsme se toho lekli. Jsme skromní kluci a chtěli jsme i takové logo, ale on nám napsal impozantní fanfáru na půl minuty.

Ale ještě dřív jsem se asi měl zeptat na vaši funkci na lodi Cargo Gallery…
Funkci ani nevím, teď jsem tady holka pro všechno. Až tu někdo ucpe záchod, tak ho půjdu čistit.

Pojďme si teď říct pár dat k lodi samotné…
Rok výroby má 1956, je to takzvaná emka, lodní babička. Ten výraz jsem se naučil od našich lodníků. Dlouhá je 68 metrů , široká je 8,5 metru a ponor má na prostředku 85 centimetrů.

Je teoreticky možné, aby se hrálo a loď plula? Ptám se proto, že už jsem to zažil na lodi Tajemství bratří Formanů.
Úplně teoreticky možný to je, ale my jsme tuhle variantu nikdy nechtěli, protože nám to přišlo nefér vůči divákům. Že když se jim to nebude líbit, že nemůžou odejít. A ono nám to připomínalo takový ty holírny, kterých je plná řeka. To jen abych se nesoustředil na nějaké konkrétní město. Prostě naložíte turisty, tváříte se, jakože děláte kulturu, oni vám tam na palubě baštěj a jede tam nějakej dixieland… Tak jsme to tedy určitě nechtěli.

Na tři sta diváků

Kolik návštěvníků se vám na loď Cargo Gallery najednou vejde?
Asi tři sta lidí. Hraje se dole v sále, ale i na palubě se dá postavit velká nebo malá stage. Od června jsme byli v Praze součástí festivalu United Islands, na palubě jsme měli malou stage s dýdžejem…

Když si trochu zafantazírujeme, lze o této lodi říci, že je to „Noemova archa kultury"?
To nás nikdy nenapadlo, ale zase protože máme impozantní fanfáru, proč to tak neříct?

Když Noemova archa, patří na tuto loď i nějaká zvířata?
Pominu-li klišé, že vlastně my všichni, kteří jsme na Cargo Gallery dělali, jsme zvířata, že jsme do toho vůbec šli, tak určitě. (smích) Občas tu ale pobíhají psi a je super, že se neperou a ani nikoho nepokoušou.

Radosti pro děti

Plánujete také zajímavé programy pro děti?
Určitě, ve spolupráci s ústeckým Činoherním studiem tu uspořádáme v neděli od 15.00 do 18.00 koncert veselé baby punkové skupiny Kašpárek v rohlíku. Chystáme i workshopy, protože jsme oba fotografové. Pořady pro děti těší i nás, už jsme tu měli i loutky… Chceme, aby loď ožila dětmi a mladými lidmi. A to, že jsme si tu v květnu večer vychutnali Dana Bártu s Illustratosphere a Monkey Business v Litoměřicích i v Praze, to je bonbonek pro dospěláky.

Nekomplikuje vám život počasí?
Náš program je na něm trochu závislý. Jsme domluveni v loděnici, že tam přezimujeme během ledna a února… (dle webu www.cargogallery.eu končí loď v Praze na náplavce 23. prosince. Jako další program má 22. března v Děčíně koncert Xaviera Baumaxy Jurta na lodi pozn. autora).

Když tu bude hrát divadlo, konkrétně Demago, lze o Cargo Gallery mluvit jako o lodi Tajemství 2?
Asi ne, loď Tajemství bratří Formanů vznikala přímo jako divadelní loď. My jsme od začátku multifunkční prostor a divadlo je tedy jen jeden z prvků. Divadelních představení jsme vlastně měli přes léto jen pár, divadlo není nosný program Cargo Gallery.

Cargo Fest, Ústí řeka Labe, ústecký Vaňov, na lodi je bar i kavárna denně od 15.00
Předprodej na vše: Café Max, SMS ticket, Hraničář
středa 25. listopadu, 19.00
Demago (Jiří Maryško a spol.): hra Bárky v rohlíku
čtvrtek 26. listopadu: ZADÁNO
pátek 27. listopadu, 20.00
Café Max na Cargo Gallery: Swing Party
sobota 28. listopadu. 20.00
Koncert: Prodavač, Houpací koně, Owl
neděle 29. listopadu, 15.00
Kašpárek v rohlíku
(Předprodej i v Infocentru v Paláci Zdar, Mírové náměstí, za 190 Kč)