Premiéře hry Martina McDonagha Kráska z Leenane tleskalo zaplněné hlediště. Vyprodaná je i sobotní první repríza.

Kráska z Leenane je směsí komedie a tragického příběhu o ženě, která žije s despotickou matkou. Hlavní role v dramatu z irského venkova hrají Anna Fišerová a Jan Jankovský v alternaci s Kryštofem Rímským. "Snažili jsme se to nastavit tak, aby si v tom každý našel něco. Někdo se stará o babičku, někdo má jiný vztah s mámou, někdo takové problémy vůbec nemá. Dává to velký prostor, aby si každý našel svoje," řekla Fišerová.

Nejistota do poslední chvíle

Spor mezi spolkem a stavebním úřadem ovlivnil i zkoušení hry. Herci do poslední chvíle nevěděli, zda budou v Hraničáři hrát. "Bylo to nepříjemné pro nás i pro herce. Museli jsme zkoušet jinde. Tady se první zkoušky odehrály až v noci na čtvrtek," řekl umělecký šéf Filip Nuckolls.

Spolek se rozhodl odehrát premiéru i přes rozhodnutí ústeckého stavebního úřadu, který zakázal budovu používat. Při místním šetření našel dvě údajně nelegální úpravy. Příčku, za kterou vznikla kulisárna a zázemí pro herce, a konstrukci jeviště. Úředníci už zahájili řízení o odstranění stavby. Vlastníkem budovy je společnost Falcon, veškeré úpravy dělá Činoherák Ústí.

"Nesouhlasíme s postupem stavebního úřadu. Žádáme o zastavení řízení," řekl ředitel společnosti Falcon Jan Bradáč. Majiteli budovy hrozí za nepovolené úpravy pokuta v statisících. "Činoherák má naši plnou podporu, ale dohoda je taková, že pokud by došlo na sankci, je zodpovědnost na nich," řekl Bradáč. Spolek by podle Hausenblase případnou pokutu zaplatil. "My jsme se k tomu přihlásili, je to naše odpovědnost a budeme za tím stát," řekl.

Obstrukční postup

Postup magistrátu považuje spolek za obstrukční. "Ten stav posledního týdne, to už připomíná normalizaci, to nejde s ničím srovnat, to jsou skutečně obstrukce, které k ničemu nevedou," řekl Nuckolls. Konstrukci jeviště považuje spolek za zařizovací předmět. V případě příčky dodatečně požádá o povolení. "I když s tím nesouhlasíme, tak budeme respektovat stanovisko stavebního úřadu, rozjedeme ohlášku a úkony s tím související tak, aby byla budova v pořádku," dodal Hausenblas.

Činoherák Ústí chce navázat na tradici Činoherního divadla města Ústí nad Labem. Divadlo se na začátku roku nedohodlo s městem na financování. Místo tradiční dotace mělo získat peníze formou grantu. Divadlo označilo grant za netransparentní a špatně připravený a nezažádalo o něj. Většina herců pak přešla do nového spolku.

Původní Činoherní divadlo spěje k likvidaci. Samo na sebe podalo insolvenční návrh, který krajský soud přijal a zahájil insolvenční řízení. Dluhy divadla dosahují podle návrhu téměř 3,8 milionu korun.