Popisuje bezútěšnou vizi budoucnosti, v níž vítězí povrchní masová média nad lidmi, kteří uznávají hodnotu knih. Ti místo toho utíkají do virtuálních světů. Knihu zfilmoval režisér Francois Truffaut, adaptace se nyní chopil ústecký Činoherák.

„Nemyslím, že by nás adaptování Bradburyho Fahrenheita svazovalo. Kniha i film jsou starší, méně známé pro mladší lidi,“ míní režisérka Kristýna Kosová, proč látka osloví diváka také dnes. Adam Svozil, jenž s ní tvoří sehraný tým, dodává: „Vyznění naší inscenace je drsné, totálně utopické. Nejděsivější mi na hře přijde fakt, že politická situace, která ve hře vládne, se stala samovolně a lidi ničí,“ tvrdí.

Generálka opery Kouzelná flétna v Severočeském divadle v Ústí nad Labem.
FOTO: Diváci chtěli Mozartovu Kouzelnou flétnu. Je tady!

Inscenace děsí už faktem, že tu není problém člověka zabít jen proto, že se zajímá o knihy a brání je. Celý děj zjemní komiksová Rodinka.

Duo dalo hlavní roli Guye Montaga Václavu Hanzlovi, jeho ženu Mildred hraje Anna Kratochvílová. Ústřední trojici doplňuje Adam Ernest (drsný kapitán požárníků Beatty). Všichni tři paralelně hrají v Rodince.

„S Kristýnou a Adamem hraji rád, jsme z jednoho ročníku z DAMU,“ říká Adam Ernest. Svozil a Kosová vycházeli z překladu J. Emmerové a J. Škvoreckého. Činoherní studio hru v premiéře uvede v sobotu 17. února.

Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.
Ústí má 2 nominace na Thálie. Dita Hořínková a Martin Šrejma mají šanci na cenu