Do regionů vyráží festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který byl 7. března zahájen v Praze.

14 filmů z různých zemí

Festival se od pondělí 21. března do pátku 25. března zabydlí v ústeckém Hraničáři. Nabídne čtrnáct filmů z několika zemí. Slavnostní zahájení obstará v pondělí film Heleny Třeštíkové Mallory, projekce se účastní autorka.

„Tématem festivalu je hledání domova. V dnešní době je hodně spojováno s uprchlickou krizí, ale zaměřujeme se i na nás, kteří svůj domov a svou jistotu máme," vysvětlil jeden z organizátorů Erik Matouš.

Každý den je připraveno několik projekcí. Filmy jsou dlouhé 70 i 100 minut, ale také třeba jen deset minut.

„Základem výběru nebyla stopáž filmu, ale pro mě osobně aby snímky působily filmově, měly silný příběh, který je možné sledovat s ostatními diváky v kině," poznamenala koordinátorka festivalu Pavlína Dutá.

Školní projekce s besedami

K vrcholům festivalového týdne řadí kromě Mallory také snímek Mezi věřícími, ke kterému přijdou s diváky debatovat zástupci muslimské obce z Teplic nebo film Nemusíš s láskou, stačí s citem, který se zabývá sexualitou handicapovaných lidí. Diskuse k filmu se zúčastní lidé z teplické Arkádie, mezi jejichž klienty jsou lidé s postižením.

Součástí festivalu budou i dopolední školní projekce doprovázené besedami. „Vloni se jich zúčastnilo na 1 800 mladých lidí, letos už školy přihlásily 2 300 účastníků. Výběr filmů je na žácích a studentech, zdá se, že největší zájem bude o film Můj džihád," dodala Pavlína Dutá.

Festival má i doprovodné výstavy. Jedna z nich bude na plotě Severočeské vědecké knihovny, druhá v Hraničáři. Chybět nebudou ani diskotéky, koncert a workshop.

Jeden svět - 21. až 25 března v HraničářiProjekce: Většinou v 18.00 a 19.30
Zahájení v pondělí 21. března film Mallory za účasti režisérky Heleny Třeštíkové
Výstavy:
Fotografie studentů Gymnázia Jateční na plotě knihovny
Práce studentů FUD ÚJEP na téma Domov v Hraničáři