Festival startují dokumenty Zakázané hlasy a Polibek od Putina. Spojuje je hnací síla po svobodném vyjádření. K „blogerskému večeru" zahraje nezaměnitelná hudební formace FruFru, představí nové album Freak Show. Od 1. dne festivalu lze navštívit dvě doprovodné výstavy ve sklepení Clubu Božák. První, Umlčené hlasy, přináší konkrétní příběhy ruských novinářů, aktivistů a právníků, kteří v posledním desetiletí za svou práci zaplatili životem. Výstava, Tibeto Barmské naděje, vtáhne návštěvníky do životních příběhů Tibeťanů i Barmánců. Po celou dobu festivalu si lze koupit výrobky projektu NAMA z chráněné dílny v Namibii i z chráněných dílen ProTibet, kde pracují tibetští uprchlíci v exilových vesničkách v indických Himálajích.

Sobotní večer „severní vítr je krutý" přivane české dokumenty Hra o kámen a Na divokém severu. Rozkryje tak témata v Teplicích nemálo povědomá. Po projekci se těším na debatu s Martinem Kovalčíkem z Člověka v tísni a živé vystoupení dvojice Default Players. Speciální půlnoční projekce ještě severnějšího snímku Na sever od Slunce diváky nabudí pro neotřelé plánování prázdnin, až do ranních hodin se budete moci zavlnit na drum'n'bass Dj eLeMeNTa, Dj Symky či Dj Ondrixe a DJ Phakova.

O nezapomenutelný zážitek se postará Úžasný Azérbajdžán!, Velvyslance můžu slíbit na nedělní večer. Máte-li někdy pocit, že už vám korupce, podezřelé přátelíčkování a beztrestnost v politice leze krkem, bude zde léčba šokem.

Na začátku nového týdne s radostí zvu na projekci pozitivního snímku Všichni spolu do ještě pozitivněji naladěné kavárny Fokus kafe. Úterní vězeňský večer začne hořce komickým snímkem režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy Svobodu pro Smetanu, uvidíte i neobyčejný německý dokument Po propuštění.

V rámci Teplického filmového klubu bude poslední den festivalu uveden v kině Květen korejský dokument Po zemi, po moři. Zaručuji, že se do poslední chvilky nebudete moci napětím ani nadechnout.

Zpracovala Nikola Seifrtová, koordinátorka festivalu