Diváci na něm mezi 28. zářím a 8. říjnem zhlédnou sedm projekcí a v nich řadu zajímavých snímků. Každý z nich přijde okomentovat někdo z tvůrců či protagonistů.

„O Ústí a od ústeckých tvůrců vzniká řada zajímavých filmových projektů. Většinou však zažijí jen slavnostní premiéru a žádnou další veřejnou projekci. Proto nás napadla myšlenka na nový festival," řekl spolupořadatel a ústecký historik Martin Krsek.

Vstupenky dostanou Ústečané do schránek nebo je v pátek najdou v Ústeckém deníku. Jsou slosovatelné.

Co diváci v Hraničáři uvidí
Ústecký cestovatel a kameraman Jiří Bálek uvede snímek Návrat nosorožců do Mkomazi a kameraman Jiří Petrů dokument Povodeň 2002.

Pro děti jsou určené animované verze ústeckých pověstí Pekelný stroj na Větruši a Labská královna. Vyprávět o jejich tvorbě dorazí výtvarník Michal Novák.

Film Po stopách ptačího eldoráda, představí historii vzniku ústecké zoo.

Ústecký letec a kameraman Miroslav Oros uvede snímek 90 dní ve vzduchu o svém úspěšném pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Součástí festivalového cyklu se stane také poslední zfilmované dílo Vladimíra Párala Milenci a vrazi, jehož děj je inspirován Ústím a také se v Ústí natáčel. Snímek z roku 2004 okomentuje jeden z jeho protagonistů, herec a ústecký rodák Marek Taclík.

Na festivalovou projekci pak 8. října naváže italská komedie Ať žije svoboda.