Český film Úsměvy smutných mužů, který točil režisér Dan Svátek podle stejnojmenného knižního hitu ústeckého spisovatele Josefa Formánka, doprovodí do kin videoklip k písní Kříž od zpěváka Davida Stypky, aktuálního držitele ceny Anděl za Nejlepšího interpreta roku. Skladba Kříž ze Stypkova alba Nebo se objeví také v samotném filmu.

V tragikomedii „o alkoholu, vůli a vesmíru“ se v hlavních rolích představí David Švehlík, Jaroslav Dušek, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Jiří Maryško a Marta Vítů.

„Hlavní hrdina mého filmu vypráví příběhy mužů z protialkoholní léčebny. Přes dno láhve se dostali až na samotné dno života. Jako by tím zároveň naplnili obsah Stypkovy písně Kříž,“ podotýká režisér Dan Svátek.

Natáčení druhé série kriminálního seriálu Rapl.
FOTO: Filmaři se vrátili na sever Čech. Točí druhou řadu seriálu Rapl

Film točil nejen v Ústí nad Labem, kde se autor knížky Formánek narodil, ale například i v prostředí psychiatrické léčebny Petrohrad na Lounsku nebo ve Zlíně, kde se odehrává Stypkův klip.

„Když jsem viděl první hrubý střih filmu, měl jsem husí kůži. Dlouho jsem nemohl dostat ten příběh z hlavy. Důležitý je pro mě fakt, že film a písnička spolu neuvěřitelně rezonují. Film má dramatické vrcholy, do kterých mou posmutnělou písničku Kříž použili, a ona tam skvěle sedí. Už se s kapelou moc těšíme do kina,“ prozrazuje David Stypka.

Klip Kříž natočil se Stypkou režisér Drahoslav Lysák, který tvořil i video s Ústečanem Davidem Deylem. I zde podtrhl emoce. „Myslím, že Drahomír Lysák klip Stypky dobře pochopil i proto, že je v našem projektu už od začátku. Klip se mi líbí,“ tvrdí Dan Svátek.

Zdroj: Youtube

„Nesmíme zapomenout na fakt, že soundtrack k filmu dělal ústecký rodák Ondřej Havlík alias EnDru. Na pomoc si vzal Jena Hovorku, se kterým vystupuje. Beat box a looping, který EnDru dělá, to bylo ve filmu něco nevyzkoušeného. To, co jsem očekával, ještě v ledasčem předčilo mé představy,“ pochvaluje si Svátek a dodává, že Havlíkův projev těžké téma alkoholismu odlehčil.

Pro Havlíka šlo o první filmovou spolupráci. „Už jsem dělal hudbu do seriálů a divadel, ale film Úsměvy smutných mužů pro nás byla úplně nová zkušenost. Tady hudbu skládáte pro formát, kterému musí sloužit, musí to být symbióza. Je zajímavé, jak člověk musí ustoupit ze svých představ, být skromný, aby to fungovalo,“ popisuje svou práci Havlík.

A také se těší na ústecké setkání s tvůrci filmu Úsměvy smutných mužů, které se odehraje ve veřejném sále Hraničář v úterý 10. července večer.

Tereza Bártová na Stínadlech
Tři dívky z Teplic jedou na kole do Anglie, aby pomohly kamarádce