Už šestatřicet let Pavel Berka nabízí nejen dětem romantiku s mečem v ruce, jeho šikovní druhové vystupovali dokonce i v Městské divadle Ústí nad Labem ve Verdiho opeře Troubadour. 

"Skupinou od roku 1982 prošlo cca devadesát šermířů, evidenci si nevedu, ale myslím, že jsme tu měli i tři ženy. Každý rok připravujeme dvě nová představení, hodně vystupujeme v Německu. Dnes jsme tu všichni za piráty a naším přáním byla dobrá zábava," prohlásil muž se šátkem na hlavě a bubeník potrestal svůj nástroj.

9. ples severočeských patriotů
„Na plese vznikne tak dvanáct dětí,“ předpovídal bavič Jakub Kohák

Takový ples se jen tak nevidí. Místo romantického předtančení vtrhli do přeplněného sálu drsní piráti z Karibiku a zlatem zdobené hraběnky se začaly tulit ke svým ochráncům. U dubového stolu před pódiem se rozpoutala hádka o plesnivou rybu a chladné zbraně dostaly přednost před reklamací jídelního lístku.

Hned několikrát sáhli hladoví muži po svých dýkách a Jeníček s Mařenkou rázem litovali, že nezůstali raději ve své pohádce. Želví bojovník chtěl zasáhnout, šerif marně ukazoval svou naleštěnou hvězdu, inspektor Colombo si zapálil svůj doutník a začal počítat mrtvé. 

Výtěžek z dražby dresu Petra Čecha pomůže čtyřleté Leonce.
FOTO, VIDEO: Centropol ples severočeských patriotů pomohl čtyřleté Leonce

Když dozněla hudba a poslední pirát zapěl svůj žalm, roztleskal se barevný sál. Svým dlaním dali šanci všichni. Kněz, pohádkový kníže, princezna se svou chůvou, vlkodlak, pracovití mravenci ze sídliště, lesní muž, miliardář s doprovodem, zkrvavený operatér z televizního seriálu i vysoká jeptiška z Trmic.

Prý se naše město nedovede bavit? V Trmicích se smál plný sál a to byl teprve začátek. Skvělá byla hudba, tombola, v pozdních večerních hodinách se volila nejkrásnější maska, což musel být mazec. Adeptů na bednu tam bylo dost a skupina Hartigo v roli pořadatelů a rozhodčích to skutečně neměla lehké. Colombo to jistě všechno překontroloval, ale to já jsem byl už dávno v peřinách…

Miroslav Vlach

9. ples severočeských patriotů
Pařba jako ve Vegas. Najděte se na fotkách z plesu patriotů!