Opakovaný déšť v pátek i v sobotu zavinil, že 50. ročník Porty vidělo v sobotu odpoledne a večer v letním kině ani ne patnáct set diváků. A to přes párek pro prvních tisíc hostů a přes pestrou naši i mezinárodní soutěž.

„Od ledna do května se jí v šestnácti kolech účastnilo na tři sta soutěžících, většinou kapel. Byly na špičkové úrovni. Za tu práci kamarádi moc děkujeme," hlásil ze scény spíkr Zdeněk Schwager.

SKORO BEZ TRAMPŮ

Soutěži chyběla muzika trampů, té patřila nesoutěžní Trampská sedma s legendami Zlatý orel či Scarabeus. Jistotou akce byl čtvrteční Bluegrassový otvírák s brněnskými Poutníky i lahůdkový koncert Copu (Plzeň) Míši Leichta s banjistou Martinem Fridrichem z Chabařovic u Ústí.

Radostí pátku byly soutěžní kapely Babylon (autorskou Portu s písní Rodina vyhrála), energický Janko Kulich & Kolegium ze Slovenska (vyhráli interpretační soutěž), Anebo z Boleslavi i bluesové duo Barták a Kramanovič.

„Nejvíc mě bavili Kevin Cash z Německa hity Johnnyho Cashe a Elvise, pak liberecký Disneyband a zajímavá byla i Petra Kriegerová (14)," řekl porotce Hynek Verner. Cash ze SRN zaujal též Petru K. a Disneyband zase vítězný Babylon.

VLAJKOU VŠE ZAČALO

„Jdem do skal a lesů, dál od spěchu a stresu," zpíval Jindra Černohorský s kapelou. Stráníci zahájili Portu hymnou Vlajka a představili pár písní z nové desky

Lazaret z Budějic nabídl folkovou romantiku, moderátor z Českého rozhlasu Petr Beran varoval před následky deště: „Bacha, je tady trošku Woodstock. Sám už jsem se namázl." Jindřich Šrejber s cenou Ústecký zlaťák litoval:

„Ale taky by se mezi nás organizátory Porty mohli přidat mladší." Když porota oznámila výsledky, mnozí litovali, že Janko Kulich „ostrouhal"… Jenže druhý den už vše bylo jinak, kvalita se ukázala.

Člověk nemůže být všude, v sobotu mi utekl koncert ústecké Náplavy s písničkářem Mirkem Palečkem. Příjemné bylo vystoupení polské skupiny Ta jedna chwila, u poroty neuspěla.

Soutěžně hrála mladá německá parta Kevin Cash and The Cattlement a soudě dle ohlasů, někdy se do Ústí vrátí. Jsou styloví, odvázaní a hity Cashe umí.

„Nejsou špatní, ale lepší revival Cashe je na Slovensku. Zpívá v něm Robert Šimek, Johnnymu je i podobný. Říkají si Johnny Cash Revival a zahrají v sobotu 25. února 2017 v Praze v KD Barikádníků na vzpomínkovém koncertě k nedožitým 85. narozeninám Cashe," prozradil muž, který prodává knížky, DVD a CD Fešáků, Nedvědů či Tučného na koncertech Fešáků.

HOLANĎAN A ČEŠKA

Strhující byla soutěžní vystoupení v Česku domestikovaného Holanďana Jeroena Smitha (mnozí se s ním pak v zákulisí fotili) a Češky Petry Kriegerové. Oba jsem jen slyšel, strávil jsem je ve frontě na párek od pořadatelů zdarma. Přišel k chuti, ne tak fronta, kterou divák musel vystát. Ohřívali ho v malé nádobě, čekání bylo bohužel nekonečné.

„Tak tyhle písně nikdy nezestárnou, a ti chlapi taky ne," komentoval spíkr Zdeněk Schwager koncert Rangers Bandu s hity Vysočinou, Silnic král, Teče voda teče, Tisíc mil… Zpívalo s nimi půl letního kina, vytvořili pěknou atmosféru.

A k písním starých kovbojů, které poté zpíval Willie Jones Band (SRN/USA) dodal ukryt pod deštníkem spolu s moderátorkou Johankou: „Má úžasné muzikanty ze Slovenska, ale Willyho bych na koně neposadil. Neunesl by ho…"

Ondřej Ládek (Xindl X) prozradil publiku, nejen svým věrným, že už brzo vydá nové album „Kvadratura záchranného kruhu" a také z něj s čtyřčlennou kapelou dal pár novinek včetně hitu „Míval jsme holku z Písku", jeho obvyklé vděčné veršování. Přidal seriálový hit Na vodě a V blbým věku.

PORTÝR A VZPOMÍNKY

Ondra udělal reklamu sobě, moderátor zase časopisu Portýr. „Už máte jeho nové číslo? Tak si ho radši kupte, stojí jen deset korun. Až ho za čas otevřete, zjistíte: Tady jsem byl a líbilo se mi tam. Připomenete si tak zase ty pěkné chvíle."

Překvapením pro autora tohoto článku byla slovenská Hrdza (Rez), první nečeský vítěz Porty z roku 2002. Je odvázaná, pěkně jim to s houslemi šlape, šest muzikantů umí pěkné melodie. Zpěvačka je z Polska a asi vás zaskočí spřízněností s Čechomorem. Tvrdím: „Hrdza je evropská špička!"

Projekt Královny country na výročním koncertě „měl na triku" Petr Kocman se svou kapelou. Postupně si zval Olgu Matuškovou (zpívala i jediný song, který otextovala Waldovi anglicky. A děkovala nám, že ho dál máme rádi).

Šárka Rezková prosila Dej mi pusu, báječná Jitka Vrbová jednu píseň směřovala „tam nahoru", zpívala pro Evu Olmerovou Čekej tiše. Petra Černocká zpívala, myslím, i Náklaďák a vtipkovala třeba také na adresu svého manžela. Byla vážnější, než odpoledne na dětské scéně.

TEN SAMETOVÝ HLAS

„Tato dáma sametovými písničkami rozdává radost," řekl spíkr, když uváděl Věru Martinovou s její novou kapelou plnou energie.

Inu 50. Porta se povedla. Tak se těšme na tu další, byť třeba skromnější. Vždyť si ji tu užijeme už za rok.

Víme, co kdo na PORTĚ 2016 získal Autorská soutěž Staré Myslivecké: 1. Rodina, Autor: Šárka Schmidtová, Interpret: Babylon Band (Praha); 2. My děti ze stanice ZOO, Autor: David Arnold (SK), Interpret: David Arnold; 3. Takový noci přijdou, Autor: Martin Kadlec, Interpret: Disneyband (Liberec)
Interpretační soutěž: 1. Janko Kulich & Kolegium, 2. Trapas, 3. Melda a spol.
Divácká PORTA: 1. Trapas, 2. Jeroen Smit, 3. Petra Kriegerová (14), také MISS PORTY(Loket nad Ohří)
Cena Českého rozhlasu Sever: Trapas
Cena Ústecký zlaťák za dlouholeté zásluhy o hudební festival PORTA: Jiřina Georgína Třešková z Brna, zkušená redaktora časopisu Portýr, Jindřich Šrejber, člen sdružení Ars Porta Bohemica a jeden z pořadatelů PORTY
Zlatá PORTA: František Hacker, kytarista a kapelník skupiny KTO. Letos na PORTĚ hrál s Olgou Matuškovou