"Letos je to druhý ročník školního masopustu, masky jsme si většinou dělali sami, občerstvení napekly učitelky, vychovatelky, školní jídelna a paní Zemanová. To je naše dvorní uklízečka, nezkazí žádnou legraci. Do zásobovacího žebřiňáku přidala sama 300 kusů malých koláčků. Rozdávali jsme je po cestě sídlištěm rodičům dětí i náhodným divákům," vysvětlovala s úsměvem Jindra Šteflová, ředitelka ZŠ Anežky České.

"Samozřejmě, že nechyběla písničky, taneček, zvuk bubnu, píšťalky a focení masek. Od školy kolem deváté dopoledne vyrazilo cca 300 dětí, přidala se i Mateřská školka Pomněnka v čele s ředitelkou Denisou Bukorovou. Škoda, že zrovna naši hokejisté hráli na Olympijských hrách své utkání s Ruskem, tatínkové a dědečkové dali přednost sportu," dodala.

Pozorovatel Jiří Novák z doksanské observatoře ČHMÚ měří teplotu jak elektronicky, tak na rtuťovém teploměru.
FOTO: Česko čeká velké ochlazení, čeká nás mrazivý víkend

Průvod masek vedla samotná královna (D. Bukorová), za ní poskakoval huňatý medvěd s megafonem (Eva Borovičková), krásná bubenice udávala tón, upovídaný šašek (Eva Pokorná) byl snad všude, kde se něco dělo, mezi hosty byla i starostka Neštěmic Yveta Tomková. Masku sice neměla, ale palce držela hlavně těm nejmenším. V pátek byla pěkná zima, dokonce došlo i na krátkou rozcvičku pro zahřátí, dětský smích kolem královny by však na novém hřišti přemohl i pohádkového Mrazíka.

"Chvilku jsem v této škole pracovala, děti mám ráda a když je potřeba, opráším vzpomínky a vyrazím do terénu. Mám tu neteř, dnes měla na sobě ten huňatý medvědí dres, odpoledne ji čeká ještě dětský karneval, kde se bude volit nejkrásnější maska. Nejen děti se bavily, všimla jsem si těch otevřených oken na sídlišti, škoda, že nesešli ti pozorovatelé dolů, byl by více slyšet potlesk pro vedení školy," prohlásila seniorka v převleku šaška Eva Pokorná.

Miroslav Vlach

Masopust v Dubicích.
FOTO: V Dubicích šel v čele veselého průvodu Kajínek