Knihu Čas trhnul oponou aneb Jak jsme v Ústí budovali kulturu napsaly novinářky Lenka Stránská a Marcela Kohoutová; zpovídaly pro ni řadu osobností, bez nichž by kulturní dění hlavně v 60. a 70. letech v Ústí vypadalo jinak.

V Oponě vzpomínají Josef Dvořák, Luděk Sobota i bratři Neckářovi, ohlíží se Zdeněk Kymlička, dnes šéf agentury For, která pořádá divadelní přehlídku Ústecká forbína. „Zdeněk je studnicí úžasných vzpomínek, které by bylo škoda nezachytit. A další pamětníci začali přibývat“, říká nakladatel Pavel Mészáros, který vznik knihy inicioval.

S PODPISY SLAVNÝCH

Na křtu v Café Alibi měla Opona premiérový prodej, dostaly se tu do ní první podpisy osobností ústecké kultury. Byla to jedinečná šance si zde o ně říci. Tito slavní si ji i odváželi domů jako dík za to, co pro kulturu v Ústí udělali.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Patřili mezi ně sourozenci Neckářovi i klavírista Marty Kubišové Karel Štolba, syn zakladatele slavného Jazz Comba Ústí. S ním ve finále křtu s chutí zpíval hity 50. let od Jiřího Vašíčka a Rudolfa Cortése sám nakladatel. Osobitou atmosféru propůjčilo večeru moderování Jiřího Wericha.

KAM PRO KNIHU?

Mediálním partnerem knihy plné unikátních fotografií je Ústecký deník. Protože ale vychází v omezeném nákladu, lze ji objednat jen u nakladatele na emailu aospublishing@iol.cz či v e-shopu na www.aospublishing.cz. Přímo v Ústí lze knihu koupit v Knihkupectví Pod Věží, v Café Alibi na Mírovém náměstí a v pokladně Muzea města Ústí.

Ve skanzenu v Zubrnicích proběhla další akce s názvem podzim na vesnici.
FOTO: Tradiční jarmark v Zubrnicích lákal například na mletí ovesných vloček