„Časopis je k mání zdarma. Abychom srazili náklady, vyšel na novinovém papíře. Má původní ilustrace a je k dispozici zdarma na různých místech Ústí,“ řekla jedna ze spoluautorek literární novinky Martina Johnová z Galerie Hraničář.

Z uplynulého Léta na ulici 2017, v jehož finále měl časopis křest, si Johnová cení především prvního off programu, plavby na Labi.

„Jednak jsme si udělali netradiční pěkný výlet, navíc je v mém okolí spousta kamarádů a přátel, kteří dlouho přemýšleli o tom, jaký symbol má řeka ve městě. Už víme, že je poučná i zábavná,“ říká Ústečanka.

Radiofest v ústeckém letním kině
FOTO: Krajčův Kryštof dostal Radiofest do kolen, byl to zážitek

Nápad vydávat časopis vznikl v Hraničáři loni v souvislosti s výstavou Dům módy. Vyšel jako průvodce expozicí v Galerii Hraničář, byly v něm i další články odkazující k tématu rychlé módy.

„Aktuálně jsme se tedy rozhodli shrnout i náš projekt s Drážďanským muzeem hygieny. Během roku se tu objevila řada osobností, jejichž myšlenky by byla škoda pominout. Je důležité, aby tato témata byla i na papíře, lidé je mohli poznat do hloubky,“ je si jistá členka týmu Hraničáře.

Co je podle vydavatelky na časopisu nejzásadnější? „Časopis se pohybuje na pomezí aktivismu, jeho témata se týkají našeho okolí, tohoto regionu. To je podle mého zásadní,“ vysvětluje Johnová.

Dodává, kde je tiskovina Jak si rozumět?? v Ústí k mání: „Jsou to obě knihovny, muzeum, obchod U Ládi na statku, Fokus Kafe, Infocentrum. A od 5. září bude k dostání v denní kavárně Café ve Foyer v Hraničáři.“

Pirátská bitva v Terezíně
OBRAZEM: Piráti se střetli v zatopeném opevnění Terezína